Fungsi Zat Besi Untuk Ibu Hamil

Vita-Lea Multi Vitamin – Zat Besi Untuk Ibu Hamil

Posted by

Hemoglobin adalah molekul protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru ke tisu badan dan mengembalikan karbon dioksida dari tisu ke paru-paru. Ia berkaitan rapat dengan level zat besi untuk ibu hamil.

Hemoglobin terdiri daripada empat molekul protein (rantai globulin) yang disambungkan bersama.

sebab hb rendah 1

Molekul hemoglobin dewasa biasa (disingkat Hgb atau Hb) mengandungi dua rantai alpha-globulin dan dua rantai beta-globulin.

Dalam janin dan bayi, rantai beta tidak wujud dan molekul hemoglobin terdiri daripada dua rantai alfa dan dua rantai gamma.

Apabila bayi membesar, rantai gamma secara beransur-ansur digantikan oleh rantai beta, membentuk struktur hemoglobin dewasa.

Setiap rantai globulin mengandungi struktur zat besi yang mengandungi besi penting yang disebut heme. Tertanam dalam kompaun heme adalah atom besi (zat besi) yang penting dalam mengangkut oksigen dan karbon dioksida dalam darah kita.

Zat Besi atau iron atau Fe yang terkandung dalam hemoglobin juga bertanggungjawab untuk warna merah darah. Hemoglobin juga memainkan peranan penting dalam mengekalkan bentuk sel darah merah.

Sel darah merah yang sihat adalah bulat dengan pusat sempit menyerupai donat tanpa lubang di tengah.

Fungsi zat besi untuk ibu hamil

Oleh itu, struktur hemoglobin yang tidak normal dapat mengganggu bentuk sel darah merah dan melemahkan fungsi mereka.

Berapakah Tahap Normal Hemoglobin (Hb) Untuk Ibu Hamil?

Klinik Mayo mentakrifkan jumlah hemoglobin yang rendah seperti apa-apa di bawah 13.5 gram setiap desiliter pada lelaki atau 12 gram setiap desiliter pada wanita.

jumlah zat besi untuk ibu hamil 4

Tahap hemoglobin dinyatakan sebagai jumlah hemoglobin dalam gram (gm) per desiliter (dL) seluruh darah, suatu desiliter yang 100 mililiter.

Julat biasa ialah:

 • Bayi baru lahir: 17 hingga 22 gm / dL
 • Bayi berusia satu (1) minggu umur: 15 hingga 20 gm / dL
 • Bayi berusia satu (1) bulan umur: 11 hingga 15 gm / dL
 • Kanak-kanak: 11 hingga 13 gm / dL
 • Lelaki dewasa: 14 hingga 18 gm / dL
 • Wanita dewasa: 12 hingga 16 gm / dL
 • Lelaki selepas usia pertengahan: 12.4 hingga 14.9 gm / dL
 • Wanita selepas usia pertengahan: 11.7 hingga 13.8 gm / dL

Hot chilli pepper concept winner sperm egg idea ovulation fertilization pregnancy

Kaitan Antara Zat Besi Untuk Ibu Hamil dan Tahap Hemoglobin

Hemoglobin biasanya diukur sebagai sebahagian daripada ujian rutin darah lengkap (CBC) dari sampel darah. Beberapa kaedah wujud untuk mengukur hemoglobin, yang kebanyakannya dilakukan pada masa ini oleh mesin automatik yang direka untuk melakukan ujian yang berbeza mengenai darah.

ujian darah untuk ibu hamil

Banyak perkara boleh menyebabkan tahap hemoglobin rendah, seperti: anemia, kekurangan zat besi, kehamilan, masalah hati serta jangkitan saluran kencing.

Sebab Kekurangan Zat Besi

Penyakit Sel Sabit

Penyakit sel sakit adalah keadaan genetik di mana kualiti hemoglobin rosak. Keadaan ini boleh menyebabkan hemoglobin yang tidak normal yang boleh menyebabkan sel-sel darah merah berbentuk abnormally.

Sel-sel darah merah yang tidak normal mengakibatkan oksigen tidak mencukupi untuk tisu-tisu badan. Sel-sel ini juga mempunyai jangka hayat yang lebih pendek daripada sel darah merah normal iaitu 10 hingga 20 hari berbanding dengan sel darah normal 120 hari.

Kematian sel darah merah yang terlalu cepat mengakibatkan masa yang tidak mencukupi untuk menggantikan sel darah merah dan boleh mengakibatkan anemia.

Dalam anemia sel sabit, satu gen hemoglobin yang rosak diwarisi dari setiap ibu bapa. Jika hanya satu gen yang diwarisi dari satu orang ibu bapa, maka keadaannya kurang serius dan dirujuk sebagai sifat sel sabit.

Pesakit dengan ciri sel sabit mungkin mengalami gejala-gejala serius termasuk: kesakitan badan umum secara umum, sakit dada, sakit tulang, sesak nafas, ulser kulit, keletihan, sebatan, buta, dan lambat akil baligh.

Penyakit Thalasemia

Thalasemia adalah sekumpulan keadaan keturunan dengan kekurangan hemoglobin kuantitatif. Kegagalan tubuh untuk membuat molekul globulin akan menghasilkan mekanisme molekul globulin yang kurang serasi.

Hot chilli pepper concept winner sperm egg idea ovulation fertilization pregnancy

Jenis talasemia yang berbeza ditentukan berdasarkan jenis molekul globulin yang kekurangan. Keterukan keadaan ini bergantung kepada jenis rantai globulin yang kurang serta bilangan globulin yang kurang.

Gejala Lain Yang Menyebabkan Tahap Hemoglobin Rendah

Tahap hemoglobin yang rendah dirujuk sebagai anemia atau kiraan darah merah yang rendah. Lebih rendah daripada bilangan sel darah merah yang biasa disebut sebagai anemia dan tahap hemoglobin mencerminkan nombor ini.

Terdapat banyak sebab (sebab) untuk anemia. Antara punca penyebab anemia ialah:

 • kehilangan darah (kecederaan traumatik, pembedahan, pendarahan, kanser kolon, atau ulser perut)
 • kekurangan pemakanan (besi, vitamin B12, folat)
 • Masalah sumsum tulang (penggantian sum-sum tulang oleh kanser)
 • penindasan oleh sintesis sel darah merah sintetik dengan ubat-ubatan
 • kegagalan buah pinggang, dan
 • struktur hemoglobin yang tidak normal (anemia sel sabit atau talasemia) seperti yang disebut di atas

Kebanyakan ibu hamil kekurangan hb kerana kehadiran bayi yang memerlukan volume darah yang lebih banyak. Oleh itu, suplemen zat besi untuk ibu hamil di cadangkan untuk membantu tubuh menghasilkan lebih sel sarah merah mengikut keperluan tubuh.

Kepentingan Zat Besi Untuk Ibu Hamil  

Zat Besi adalah komponen utama hemoglobin yang membawa oksigen kepada semua bahagian badan. Zat Besi juga mempunyai peranan penting dalam sel-sel yang membantu penggunaan oksigen, sistem enzimatik, terutamanya untuk perkembangan saraf janin, dan keseluruhan fungsi sel di mana-mana di dalam badan bayi.

jumlah zat besi untuk ibu hamil 5

Kekurangan zat besi untuk ibu hamil secara tidak sedar menyebabkan kekurangan hemoglobin(sel darah merah). Tanda-tanda adalah seperti berikut;

 • keletihan sepanjang kehamilan
 • wajah dan tapak tangan yang pucat
 • selalu pening
 • mudah pitam
 • tidak fokus
 • mual
 • semput
 • perkembangan janin dalam kandungan yang tidak normal

kurang darah semasa hamil

Akibat Kekurangan Zat Besi Untuk Ibu Hamil

Kekurangan zat besi boleh wujud dengan atau tanpa anemia.

Kekurangan zat besi, tanpa anemia, mengakibatkan tubuh lemah dalam melawan jangkitan. 

Pada kanak-kanak kecil, anemia kekurangan zat besi yang berpanjangan telah dikaitkan dengan motor dan kognitif defisit dan ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian.

Gejala-gejala dapat di atasi dengan dengan suplemen zat besi.

Anemia kekurangan zat besi untuk ibu hamil dikaitkan dengan kesan buruk bagi kedua-dua ibu dan janin, termasuk peningkatan komplikasi perinatal, kelahiran bayi pramatang, dan bayi lahir kekurangan berat.

Cara Naikkan Hb Dengan Diet Zat Besi Untuk Ibu Hamil

Ada beberapa cara untuk meningkatkan tahap hemoglobin (hb).

Beberapa cara untuk meningkatkan hemoglobin termasuk: transfusing sel darah merah menerima erythropoietin (hormon yang digunakan untuk merangsang pengeluaran sel darah merah pada individu dengan menurunkan pengeluaran sel darah merah atau kemusnahan sel merah yang meningkat)

Mengambil makanan tambahan besi dengan meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan besi

 • (telur, bayam, artichokes, kacang, daging tanpa lemak, dan makanan laut) dan
 • makanan kaya dengan cofactors (seperti vitamin B6, asid folik, vitamin B12 dan vitamin C) penting untuk mengekalkan tahap hemoglobin terutama untuk ibu hamil.
 • Makanan seperti ikan, sayuran, kacang, bijirin, kacang, dan buah sitrus.

makanan tinggi zat besi

Berbincang dengan pakar perubatan untuk jumlah saranan zat besi untuk ibu hamil.

Juga, suplemen zat besi perlu dijauhkan daripada kanak-kanak kerana keracunan besi pada kanak-kanak kecil boleh membawa maut.

Vita-Lea Iron Formula – Zat Besi Untuk Ibu Hamil

Vitalea Multi Vitamin menyediakan 28 vitamins & minerals untuk keperluan harian anda. Mengandungi folic asid dan zat besi untuk keperluan ibu.

img_2685-1

FOLIC ACID Semasa Hamil

Memberi anda dan bayi anda dengan jumlah yang mencukupi dan selamat 400mcg folik asid dan 18mg zat besi.

img_6337-1

Jumlah asid folik yang mencukupi telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko wanita melahirkan anak dengan kecacatan kelahiran otak atau tulang belakang.

Zat Besi Untuk Ibu Hamil

Jumlah darah dalam diri anda badan meningkat semasa kehamilan sehingga anda mempunyai hampir 50 peratus lebih banyak darah daripada biasa, jadi ibu memerlukan lebih banyak zat besi untuk membuat lebih banyak hemoglobin.

Hot chilli pepper concept winner sperm egg idea ovulation fertilization pregnancy

Bagaimanakah Jika Saya Ingin Mendapatkan Vita-Lea Iron Formula Shaklee?

Dr._Shaklee

Pemakanan anda menentukan prestasi dan produktiviti anda sepanjang hari dan kesuburan anda. Ia adalah kunci utama yang memelihara kesihatan dan tenaga apabila anda semakin berusia.

Shaklee Corporation teleh membuktikan semua produknya memiliki standard tertinggi dengan bukti penyelidikan bertahun-tahun. Produk Shaklee adalah selamat, terbukti berkesan dan efektif. Shaklee bukanlah pengeluar produk timbang kilo seperti lambakan produk kesihatan sekarang.

Kami memberi jaminan bahawasanya produk kami tulen dan selamat. Bukankah itu yang anda cari?

Berita baik untuk semua kerana produk Shaklee menjadi lebih murah kerana #zeroGST bermula 1 June 2018. Untuk membuat pembelian secara online melalui website shaklee2u, anda boleh klik link di bawah.

KLIK DI SINI—> Harga Vita-Lea Iron Shaklee

Nak mendapatkan Set Kehamilan Shaklee dan Vitalea Iron Formula pada harga secara istimewa dengan penjimatan sehingga 20% serta berpeluang menjana pendapatan 4 – 5 angka sebulan?

Hubungi saya hari ini 019-4008642 untuk pendaftaran sebagai ahli.

img_6313-1

Extra Tips : Anda boleh guna ID saya 1204762 secara PERCUMA untuk mendapatkan keahlian Shaklee. Hubungi saya (019-4008642) sekiranya anda memerlukan bantuan untuk pendaftaran.

Saya sangat komited untuk mengubah tahap kesihatan anda melalui BigWhyShaklee dan ini yang saya alami sejak menemui Shaklee tahun 2013. Saya memberi konsultasi secara percuma, cara pemakanan melalui ShakleeWay dan ianya ekslusif untuk pengguna Shaklee dengan saya.

Saya mempunyai objektif #StayYoungRetireHealthy kerana Health is Wealth. Bagaimana dengan anda?

Klik disini —–> 6019-4008642 (Ayu)

Klik disini —–> Blog – kusupermak.com

Klik disini —–> FB: Norhidayu Darus

Klik disini —–> Ig – mudahnya_cantik_berpantang

Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. Harga promosi tertakluk dengan syarat sah selagi stok masih ada.

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.