VIVIX® Permulaan Untuk Kesihatan Yang Lebih Baik

Posted by

Tubuh yang sihat bermula dengan kesihatan sel-sel tunggal itu sendiri. Makanan yang diambil untuk sel-sel ini akan menentukan kesihatan dan kesejahteraan secara keseluruhan serta memberi kesan yang dramatik apabila usia anda semakin meningkat.

We are the product of what we eattanda-tanda diabetis3

Walau bagaimanapun, sel-sel kita akan terus mengalami kerosakkan akibat pendedahan persekitaran harian, tekanan bahkan melalui makanan yang menghasilkan radikal bebas. Radikal bebas ini memberi kesan buruk bagi tubuh dan menyebabkan sel-sel kita menjadi semakin lemah dan tidak berfungsi, seterusnya menyebabkan tindak balas keradangan yang boleh menyumbang kepada penuaan selular.

Pada entri kali ini, anda akan mendengar istilah baru tentang radikal bebas, oxidative stress, antioksidan, phytochemical, resveratrol dan polyphenol. Jangan bimbang, saya akan menerangkan dengan lebih terperinci istilah ini dan bagaimana ia berkait dengan kesihatan keseluruhan tubuh.

Radikal Bebas Dan Kaitannya Dengan Tekanan Oxidatif

Radikal bebas adalah atom yang tidak stabil di dalam tubuh kita yang berupaya merosakkan sel, menyebabkan penyakit dan penuaan. 

vivi menghalang radikal bebas

Setiap atom yang stabil dikelilingi oleh elektron dalam jumlah berpasangan (pair).

Atom yang mempunyai orbit luar penuh dengan elektron yang berpasangan adalah atom yang stabil (normal dan sihat).

Radikal bebas pula ialah atom yang tidak stabil dan dalam usaha untuk menjadi stabil (membentuk elektron yang berpasangan pada lapisan luat), mereka mencuri elektron dari molekul lain yang stabil.

Apabila molekul oksigen terbahagi kepada atom tunggal yang mempunyai elektron yang tidak berpasangan, mereka menjadi radikal bebas yang tidak stabil yang mencuri elektron dari atom lain.

Jika ini terus berlaku, ia memulakan proses yang disebut tekanan oksidatif atau pengoksidaan. Tekanan oksidatif boleh merosakkan sel-sel badan, yang membawa kepada pelbagai penyakit dan menyebabkan gejala-gejala penuaan, seperti kedutan.

Tekanan oksidatif boleh menyebabkan kerosakan dan penuaan pra-matang kepada sel yang membawa kepada timbulnya pelbagai penyakit. Penuaan bukan sekadar berlaku pada kulit wajah.

Tubuh kita terdiri dari pada sel asas (daripada atom dan molekul) membentuk tisu, membentuk organ, membentuk sistem dan seluruh tubuh. Penuaan pra-matang yang dimaksudkan adalah bermula dari sel asas itu sendiri yang akhirnya membawa kerosakan sistem organ dan fungsi normal tubuh.

Kita boleh lihat epal lama-kelamaan mengalami kehitaman dan seterusnya rosak dan busuk. Ini adalah proses oksidatif stress yang berlaku di depan mata dan sekeliling kita.

Tekanan oksidatif adalah ketidakseimbangan antara radikal bebas dan antioksidan dalam tubuh anda. Radikal bebas adalah molekul yang mengandungi oksigen dengan bilangan elektron yang tidak rata (tidak berpasangan).

Tekanan oksidatif (oxidative stress) yang normal menyebabkan penuaan yang normal. Walaubagaimana pun, saintis percaya serangan radikal bebas menyebabkan tekanan oxidatif yang keterlaluan dan menyumbang kepada premature aging atau penuaan pra-matang.

Apakah Itu Anti-Oksida?

Tubuh kita mengalami serangan berterusan dari tekanan oksidatif. Oksigen dalam badan berpecah kepada atom tunggal dengan elektron yang tidak berpasangan. Elektron suka berpasangan, jadi atom ini, yang dipanggil radikal bebas, mencari elektron lain supaya mereka boleh menjadi pasangan. Ini menyebabkan kerosakan pada sel sihat, protein dan DNA kita.

Radikal bebas boleh menyebabkan tindak balas kimia berantai besar dalam tubuh kerana mereka bertindak balas dengan mudah dengan molekul lain. Reaksi ini dipanggil pengoksidaan.

Namun tubuh kita berupaya untuk meneutralkan radikal bebas dengan kehadiran anti-okdida. Anti-oksida adalah atom atau molekul yang mempunyai lebihan elektron dan bertindak menderma elektron kepada atom radikal bebas supaya mereka menjadi stabil.

Anti-oksida berupaya mengawal radikal bebas dan proses tekanan oksidatif ke tahap normal bagi mengelakkan penuaan pra-matang.

Apa yang menjadikan antioksidan unik ialah mereka boleh mendermakan sebahagian elektron tanpa bertukar menjadi radikal bebas.

Bagaimana Radikal Bebas Memasuki Tubuh Kita Dan Memberi Kesan Kepada Kesihatan

Bahan yang menghasilkan radikal bebas boleh didapati di makanan yang kita makan, ubat-ubatan yang kami ambil, udara yang kita nafas dan air yang kita minum, menurut Projek Outreach oleh Stanford University. Bahan-bahan ini termasuk makanan goreng, alkohol, asap tembakau, racun serangga dan pencemar udara. Proses tubuh kita sendiri juga menghasilkan radikal bebas.

Menurut teori radikal bebas yang pertama digariskan pada tahun 1956, radikal bebas memecahkan sel-sel dari masa ke masa. Semakin berusia, tubuh kehilangan keupayaannya untuk melawan kesan radikal bebas. Hasilnya adalah lebih banyak radikal bebas, lebih banyak tekanan oksidatif, dan lebih banyak kerosakan pada sel berlaku, yang mengakibatkan proses degeneratif, serta penuaan “normal”.

Pelbagai kajian telah menghubungkan tekanan oksidatif akibat radikal bebas dengan penyakit seperti;

 • penyakit sistem saraf pusat, seperti Alzheimer dan dementia yang lain penyakit kardiovaskular akibat arteri tersumbat
 • gangguan autoimun dan keradangan, seperti arthritis dan kanser rheumatoid katarak dan penurunan penglihatan yang berkaitan dengan usia
 • Perubahan berkaitan dengan usia dalam penampilan, seperti kehilangan keanjalan kulit, kedutan, rambut kelabu, kehilangan rambut, dan perubahan tekstur rambut
 • diabetes penyakit dan degeneratif genetik, seperti penyakit Huntington atau Parkinson

Walaubagaimana pun, saintis telah menemui kaitan antara radikal bebas dan penuaan dengan mitokondria.

Mitokondria adalah organ kecil dalam sel yang memproses nutrien dan merupakan kilang tenaga bagi setiap sel dan merupakan kilang tenaga bagi tubuh kita. 

Bagaimana Kita Dapat Membantu Tubuh Menentang Radikal Bebas Secara Semulajadi

Adalah sukar untuk menonton televisyen tanpa melihat sekurang-kurangnya satu komersil yang menjanjikan untuk melawan penuaan dengan antioksidan.

Tiada antioksidan tunggal yang boleh memerangi kesan setiap radikal bebas. Sama seperti radikal bebas mempunyai kesan yang berbeza dalam badan, setiap antioksidan mempunyai keupayaan berlainan dan bertindak dengan cara yang berbeza mengikut sifat kimianya.

Beribu-ribu bahan kimia boleh bertindak sebagai antioksidan. Vitamin C, dan E, glutation, beta-karoten, dan estrogen tumbuhan dipanggil fitoestrogen adalah antara antioksidan yang boleh membatalkan kesan radikal bebas.

Banyak makanan juga kaya dengan antioksidan. Berry, buah sitrus, dan banyak buah-buahan lain kaya dengan vitamin C, sementara tomato terkenal dengan kandungan beta-karoten yang tinggi.

Buah dan sayur anti-oksida1

Natural antioksidan yang sedia ada dalam makanan telah memberi inspirasi kepada pakar kesihatan untuk menggalakkan diet kaya dengan antioksidan.

Apakah Perbezaan Antara Antioksidan Dan Fitokimia?

Antioksidan adalah sebatian atau substance yang berupaya menghalang kerosakan sel daripada molekul yang sangat reaktif dan tidak stabil yang dipanggil “radikal bebas.” Keseimbangan antara antioksidan dan radikal bebas dalam badan kita adalah penting untuk kesihatan. Jika tidak dipantau, lambakan radikal bebas membawa kepada kerosakan sel yang dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik.

Kita telah faham bahawa radikal bebas berpunca dari pemakanan, persekitaran dan toksin yang memasuki tubuh. Tekanan oksidatif akibat serangan radikal bebas berlaku tanpa kita sedar dan berterusan sama ada ketika kita tidur, makan, mandi, bekerja dan sebagainya.

Buah dan sayur anti-oksida2

Oleh itu, bilangan radikal bebas dalam badan bertambah seiring dengan prosesnya. Untuk mengawal tekanan oksidatif yang melampau, kita perlu halang radikal bebas melalui gaya hidup sihat, pengurusan emosi dan diet yang kaya dengan antioksidan.

Fitokimia (PhytoChemical) adalah sebatian secara semulajadi dalam makanan tumbuhan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, kacang-kacangan, kacang-kacangan dan biji-bijian. Dalam kajian makmal, banyak fitokimia bertindak sebagai antioksidan, meneutralkan radikal bebas dan melemahkan kuasa mereka untuk mencipta kerosakan.

Bagaimanapun, keperluan fitokimia kepadah tubuh berbeza dengan keperluan vitamin. Oleh itu, fitokimia selalu di abaikan dan jarang sebut sebagai nutrisi penting.

Namun, saintis telah berjaya menemui kepentingan fitokimia melalui kajian yang terperinci dan proses saintifik yang memakan masa bertahun-tahun.

Dr. Gladys Block dari University California, Berkeley telah mengetuai para saintis dari U.S National Cancer Research Institute telah membuat analisis terhadap lebih dari 200 kertas kajian. Mereka telah menemui bahawa mengamalkan diet yang kaya dengan sayuran dan buahan segar boleh mengurangkan risiko pelbagai penyakit kanser.

Tumbuhan juga berevolusi demi kelangsungan hidup dengan persekitaran yang sentiasa berubah dan mencabar sejak beribu tahun dahulu.

Nutrien yang bertanggungjawab untuk melindungi tumbuhan ini daripda rosak adalah di kenali sebagai fitokimia (PhytoChemical) dan kadang-kadang di panggil PhytoNutrien.

Terdapat banyak jenis fitokimia yang terdapat dalam sayuran dan buahan berbeza. Antara fitokimia yang biasa di kenali ialah;

 • Isothiocyanates – Biasa terdapat pada kobis
 • Flavonoids – kentang, bawang, buahan sitrus dan buah beri
 • Isoflavones – biasa terdapat pada kacang soya

Bagaimana Vivix Boleh Menghalang Radikal Bebas?

Tubuh kita mempunyai mekanisma perlindungan anti-oksida dengan menghasilkan enzim anti-oksida yang dikenali sebagai Endogenous untuk menghapuskan lebihan spesies oksigen reaktif  atau reactive oksigen species (ROS). Enzim endogenous di hasilkan oleh tubuh bertanggungjawab menukarkan ROS kepada kompaun yang tidak berbahaya seperti oksigen dan air.

Namun, tubuh tidak berupaya menentang radikal bebas hanya bergantung kepada Enzim Endogenous semata-mata dalam menentang anti-oksida kerana lambakan radikal bebas yang melampau.

Oleh itu, diet dan tambahan suplemen yang kaya dengan anti-oksida adalah sangat penting.

Apakah itu POLIFENOL?

Polyphenols adalah sekumpulan sebatian fitokimia yang terdapat pada tumbuhan dan buah-buahan yang memberi mereka warna serta pada masa yang sama melindungi daripada penyakit. Ianya adalah:

 • Antioksidan yang kuat.
 • Perangsang tenaga di dalam sel dan meningkatkan kesihatan yang hebat.

Resveratrol dan polyphenols di dalam VIVIX® telah terbukti berupaya meneutralkan  toksid radikal-radikal bebas untuk melambatkan proses penuaan di peringkat selular.

Fakta Menarik Tentang VIVIX® – A Revolutionary Breakthrough from Shaklee

Tubuh yang sihat bermula dengan kesihatan sel-sel tunggal itu sendiri. Makanan yang diambil untuk sel-sel ini akan menentukan kesihatan dan kesejahteraan secara keseluruhan serta memberi kesan yang dramatik apabila usia anda semakin meningkat.

 1. VIVIX® mengandungi campuran botani Shaklee sendiri daripada Polygonum Cuspidatum, anggur Muscadine, Elderberry Eropah dan Carrot Purple, yang mana kaya polifenol. Polifenol adalah kumpulan phytochemicals yang berasal dari tumbuhan dengan faedah penuaan antioksidan dan penuaan selular.
 2. VIVIX® merupakan produk anti penuaan selular (peringkat sel), yang dicipta oleh Shaklee Corporation, adalah revolusioner, mempunyai 5 hak paten.
 3. Bahan utama di dalam VIVIX® iaitu Resverastrol dirujuk di lebih 2,500 penerbitan penyelidikan, termasuk pelbagai kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institutes of Aging, dan Institut Sains Kesihatan Alam Sekitar.
 4. VIVIX® menyediakan 100 mg resveratrol dalam setiap hidangan iaitu 5 ml mempunyai estrak resveratrol semulajadi pada kandungan 98%.

Penyelidikan terbaru mencadangkan bahawa resveratrol dan polyphenols berupaya melambatkan proses penuaan dan menyebabkan jangka hayat yang lebih lama dan sihat.

Manfaat Kesihatan Polifenol Di Dalam VIVIX®

fungsi vivix1

Kajian makmal mencadangkan bahawa campuran polifenol terhadap 4 jenis bahan-bahan ini boleh:

1.Membantu sel-sel anda melindungi dan membaiki DNA serta memerangi radikal bebas, memastikan sel-sel akan sentiasa sihat.

Ekstrak yang terdapat di dalam vivix bertindak dengan melindungi dan memperbaiki sel DNA agar dapat menjalankan fungsi sel serta memberi jangka hayat sel yang sepatutnya. Sel-sel kanser telah merosakkan dan memusnahkan sel-sel yang lain dan menyebabkan sel tidak dapat berfungsi dengan baik. Resveratrol di dalam vivix mampu membantu membaiki DNA sel-sel yang telah rosak dan melindungi sel-sel tersebut.

2. Mengoptimumkan prestasi sel dengan melambatkan pembentukan protein AGE (Advanced Glycation End-Product). Protein AGE dikenali sebagai penyebab kepada sikap tidak bertoleransi glukosa dan penuaan selular

Pengawalan genetik menyumbang kepada kemerosotan jangka hayat sel. Resveratrol di dalam Vivix bertindak dengan mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan pada tahap sel. Sel-sel kanser telah menjejaskan jangka hayat sel-sel yang normal, jadi di sini vivix bertindak dengan melambatkan kitaran sel dan secara tidak langsung dapat melanjutkan usia sel serta melambatkan proses penuaan sel dari musnah.

3. Meningkatkan tenaga selular, membantu memperbaharui dan menyegarkan semula sel anda.

Vivix meningkatkan tenaga sel dengan menghalang radikal bebas dari merosakkan membrane sel seterusnya menggalakkan sel menjalankan fungsi dengan sempurna.

4. Meningkatkan kesihatan Telomeres, yang merupakan sebahagian penting daripada sel anda.

Kerosakan sel yang akan menjejaskan fungsi sel serta jangka hayat sel. Apakah AGE? AGE merupakan lebihan protin dan gula yang terikat bersama. Apabila badan mengandungi banyak protin AGE sel akan menjadi tepu dan menyekat sel untuk berfungsi. Jadi apabila makin bertambah protin AGE, sel tidak dapat menjalan fungsi dengan baik. Secara tidak langsung ini akan  memudahkan sel-sel kanser menyerang sel-sel yang normal.

Apakah Resveratrol?

Resveratrol adalah stilbenoid, sejenis fenol semulajadi, dan phytoalexin yang dihasilkan oleh beberapa tumbuhan sebagai tindak balas kepada kecederaan atau apabila tumbuhan itu diserang oleh patogen seperti bakteria atau kulat.

Sumber resveratrol dalam makanan termasuk kulit anggur, beri biru, raspberi, mulberi, lingonberry dan senna.

cara kuatkan imun sistem1

Resveratrol ditemui pertama kali oleh Dr David Sinclair (sekarang profesor genetik di Sekolah Perubatan Harvard) pada 2003 di mana resveratrol didapati  boleh meningkatkan survival sel dan melambatkan proses penuaan dalam yis dengan mengaktifkan gen yang dikenali sebagai SIRT.

VIVIX® adalah:
– Semulajadi tanpa bahan pengawet dan perasa tambahan
– Dalam proses paten
– Ramuan utamanya telah dikaji dan terbukti secara klinikal
-Eksklusif hak milik penuh Shaklee. Anda tidak akan jumpa sebatian seperti VIVIX® keluaran Shaklee di pasaran.

Tidak kira berapa umur anda sekarang, yang pasti – Anda boleh mengembalikan semula stamina dan bersedia untuk kehidupan yang lebih mencabar dengan POLIFENOL.

Bagaimana POLIFENOL meningkatkan stamina saya?

Pengambilan Polifenol secara konsisten telah menunjukkan kepada:

 • Peningkatkan tenaga sel – Polifenol meningkatkan jumlah pengeluaran mitokondria – ‘dinamo’ dalam sel badan anda. Lebih tenaga ‘dinamo’, memberikan stamina yang lebih tinggi untuk prestasi dan produktiviti yang lebih baik.
 • Membantu mengembalikan dan memperbaharui sel
 • Merangsang prestasi sel untuk tenaga dan kecergasan.

APABILA ANDA MEMPUNYAI SEL-SEL YANG SIHAT, ANDA BOLEH:

 • Kelihatan dan rasa muda tidak kira apa usia anda.
 • Kekal bertenaga sepanjang hari.
 • Mencapai kesihatan yang optimum, mempunyai imuniti yang lebih
  kuat dan berupaya mengurangkan risiko kesihatan berkaitan umur
  untuk kehidupan di masa akan datang.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat dan meningkatkan fungsi
  sistem detox anda.

Bagaimana Mendapatkan Produk VIVIX® Shaklee Pada Harga Jimat?

Tahap stamina anda menentukan prestasi dan produktiviti anda sepanjang hari. Ia adalah kunci utama yang memelihara kekuatan dan tenaga apabila anda semakin berusia. Amalkan gaya hidup sihat yang mencukupi senaman, pengurusan tekanan yang baik, diet berkhasiat dan pemakanan suplemen yang sesuai.

Berita baik untuk semua kerana produk Shaklee menjadi lebih murah kerana #zeroGST bermula 1 June 2018. Untuk membuat pembelian secara online melalui website shaklee2u, anda boleh klik link di bawah.

KLIK DI SINI—> Harga Set Shaklee

Nak mendapatkan Produk VIVIX® Shaklee pada harga secara istimewa dengan penjimatan sehingga 20% serta berpeluang menjana pendapatan 4 – 5 angka sebulan?

Hubungi saya hari ini 019-4008642 untuk pendaftaran sebagai ahli.

Extra Tips : Anda boleh guna ID saya 1204762 secara PERCUMA untuk mendapatkan keahlian Shaklee. Hubungi saya (019-4008642) sekiranya anda memerlukan bantuan untuk pendaftaran.

Kenapa Anda Perlu Pilih Saya dan Shaklee?

Sekiranya anda inginkan hidup yang sihat, Shaklee telah membuktikan bahawa produknya boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular.

Saya sangat komited untuk mengubah tahap kesihatan anda melalui BigWhyShaklee dan ini yang saya alami sejak menemui Shaklee tahun 2013. Saya memberi konsultasi secara percuma, cara pemakanan melalui ShakleeWay dan ianya ekslusif untuk pengguna Shaklee dengan saya.

Saya mempunyai objektif #StayYoungRetireHealthy kerana Health is Wealth. Bagaimana dengan anda?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee dan berpeluang jana pendapatan 4-5 angka boleh hubungi saya dan saya akan sedaya upaya membantu anda.

❤️Skinny is not sexy.
❤️Health is!

Klik di sini untuk menyertai program Detoks Shaklee 

cara detoks mudah

Klik disini —–> 6019-4008642 (Ayu)

Klik disini —–> Blog – kusupermak.com

Klik disini —–> FB: Norhidayu Darus

Klik disini —–> Ig – mudahnya_cantik_berpantang

Sumber Rujukan

 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/318652.php
 • A Resveratrol and Polyphenol Preparation Supresses Oxidative and Inflammarory Response to a High-Fat, High-Carbohydrate Meal. Date published: February 2, 2011.
 • Liu L. Wang Y, Lam KS,, Xu A” Moderate wine consumption in the prevention of metabolic syndrome and its related medical complications. Endocr Metab Immune Discor Drug Targets 2008 Jun. 8(2): 89-96.
 • Mizutani K. Ikeda K, Yamori Y: Resveratrol inhibits AGEs-induced proliferation and collage synthesis activity in vascular smooth muscle cells from strokeprone spontaneously hypersensitive rates. Biochem Biophys Res Commun 2000 Jul, 21; 274 (1): 61-67
 • Ramasamy R, Vannucci S, Shi Du Yan S, Herold K, Yan S, Schmidt A. Advanced Glycation End Products and RAGE: A Common Thread in Aging, Diabetes, Neurodegeneration, and Inflammation. Glycobiology 15(7):16R– 28R, 2005.
 • Lagouge M, Argmann C, Gerhart-Hines Z, Meziane H, et al. Resveratrol improves mitochondrial function and protects against metabolic disease by activating SIRT1 and PGC-1. Cell. 2006; 127(6): 1109-1122.
 • Harley CB, et al. Cross-sectional analysis of telomere length in people 33–80 years of age: effects of dietary supplementation. JACN. 55th Annual Conference. 2014. Oct; 33(5): 414.
Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. Harga promosi tertakluk dengan syarat sah selagi stok masih ada.

 

 

 

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.