Keburukan Soya Pada Kesihatan Dan Tips Memilih Serbuk Soya Terbaik

Posted by

Soya pasti salah satu makanan yang paling kontroversial di dunia. Pelbagai hujah mengatakan keburukan soya menyebabkan lelaki menjadi lembut dan menyebabkan kanser. Adakah hujah itu berdasarkan penyelidikan atau cakap-cakap sahaja?

Kacang soya adalah kekacang yang berasal dari Asia Timur, tetapi kini dihasilkan secara besar-besaran di Amerika Syarikat. Soya digunakan untuk membuat banyak makanan yang berbeza. Kacang soya boleh dimakan secara keseluruhan, dengan jenis muda dipanggil Edamame.

Keburukan Soya Pada Kesihatan?

Kacang soya mesti dimasak, kerana mereka beracun ketika mentah. Soya digunakan dalam tauhu, susu soya dan sebagai pengganti susu dan pengganti daging. Ia juga digunakan dalam makanan yang difermentasi seperti miso, natto dan tempe, yang lazimnya digunakan di beberapa negara Asia.

Lebih daripada 90% soya yang dihasilkan di A.S. diubahsuai secara genetik (GMO) dan tanaman disembur dengan racun serangga, yang mungkin dikaitkan dengan keburukan soya pada kesihatan.

Kebanyakan tanaman soya di A.S. digunakan untuk menghasilkan minyak kacang soya, yang diekstrak menggunakan pelarut kimia iaituseperti alkohol. Minyak kacang soya membekalkan kira-kira 7% kalori dalam diet A.S. pada tahun 1999 (2). Nutrisi yang kekal pada kacang soya selepas lemak yang diekstrak ialah, iaitu kira-kira 50% protein.

Nutrisi Di Dalam Kacang Soya dan Keburukan Soya Pada Kesihatan

Seluruh kacang soya mengandungi pelbagai nutrien penting. 100 gram (kira-kira 3.5 auns) kacang soya matang, direbus, seluruh kacang soya mengandungi sejumlah besar Mangan, Selenium, Tembaga, Potasium, Fosforus, Magnesium, Besi, Kalsium, Vitamin B6, Folat, Riboflavin (B2), Thiamin (B1) K.

Ia juga mengandungi 173 kalori, dengan 9 gram lemak, 10 gram karbohidrat (6 daripadanya serat) dan 17 gram protein.

Keburukan Soya Pada Kesihatan
Scroll ke bawah untuk melihat Glisemik Indeks Bagi lebih 50 Makanan

Jumlah nutrien yang perlu diambil perhatian ialah sebatian garam, kerana kacang soya juga sangat tinggi dalam phytat, bahan yang mengikat mineral dan mengurangkan penyerapannya.

Soya adalah sumber protein yang cukup baik. Walau bagaimanapun, pemprosesan soya pada suhu yang tinggi boleh mengurangkan jumlah sebahagian protein dan mengurangkan kualiti mereka.

Keburukan Soya Pada Kesihatan

Kacang Soya mengandungi asid lemak tidak tepu Omega-6. Kuantiti Omega-6 berlebihan di dalam diet boleh membawa kepada keradangan dan pelbagai masalah kesihatan. Atas sebab ini, sangat penting untuk mengelakkan minyak kacang soya (dan lain-lain minyak sayuran tinggi Omega-6) dan makanan yang di proses yang mengandunginya.

Perlu diketahui bahawa komposisi nutrien soya bergantung secara dramatik terhadap jenis makanan soya yang kita ambil. Secara amnya, kacang soya boleh menjadi berkhasiat, namun produk yang berasal dari kacang soya seperti minyak soya adalah tidak berkhasiat sama sekali dan memberi keburukan soya pada kesihatan..

Kepentingan Protein Soya Pada Kita?

Setiap sel tubuh kita, semuanya terdiri dengan protein. Protein adalah seperti blok yang membina tubuh anda, bayangkan teguhnya batu bata yang membina ruang rumah anda. Kalau tak cukup batu bata, ada yang lopong sana sini.

Protien Soya Pada Kesihatan

Jadi protein memainkan peranan penting dalam menyokong pertumbuhan and perkembangan setiap fungsi tubuh.

Memilih Serbuk Soya Terbaik? Perhatikan Ciri-ciri ini Didalam Serbuk Protein Anda

cara memilih soya yang baik

Jika anda perasan, kacang soya yang tidak baik bermula dengan cara tanaman (sama ada GMO atau non-GMO) dan cara memproses biji kacang soya menjadi makanan. Membasuh menggunakan larutan alkohol dan memproses kacang soya pada suhu tinggi merosakkan nutrisi yang terkandung di dalam soya dan ada keburukan soya pada kesihatan.

cara memilih soya

Tips di sini adalah anda kena pastikan sumber kacang soya adalah terbaik iaitu non-GMO dan pemprosesan yang di kawal dan berkualiti bagi mengekalkan nutrisi.

Rujukan ; 

1. Xiao C.W. 2008. Health effects of soy protein and isoflavones in humans. J. Nutr. 2008;138:1244S–1249S.
2. Messina, M. (2016). Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. Nutrients, 8(12), 754.

1.TIADA GULA PASIR TAMBAHAN

Kebanyakan pengeluar menambah gula pasir ke dalam serbuk protein mereka untuk meningkatkan rasa. Ambil keputusan yang betul dan katakan tidak kepada gula pasir tambahan kerana soya begini ada keburukan soya pada kesihatan
• Pengambilan protein membantu memastikan anda tidak mengambil kalori yang berlebihan.
• Membantu mengekalkan paras gula darah yang sihat.

2.MEMPUNYAI INDEKS GLISEMIK (GI) YANG RENDAH

Indeks glisemik (GI) menunjukkan kesan makanan terhadap paras gula darah anda. Protein dengan GI yang tinggi menyebabkan lonjakan gula darah dan mengakibatkan anda letih, mudah marah dan lapar. Protein soya GI rendah membantu:
• Mengekalkan paras gula darah yang sihat.
• Meningkatkan rasa kenyang, menjadikan anda kenyang lebih lama.
• Mengawal dan menguruskan pengambilan makanan dan berat badan.

3.LENGKAP DENGAN 9 ASID AMINO PENTING

Asid amino adalah blok untuk menghasilkan protein. Pengambilan harian 9 asid amino penting untuk:
• Fungsi badan yang optimum.
• Proses biologi seperti memberi struktur sel, mengangkut dan menyimpan nutrien serta membentuk organ, kelenjar dan otot.
• Membaiki tisu seperti kulit, tulang dan rambut.

4.BUKAN GMO

Organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO) adalah tumbuhan, haiwan, ataupun mikroorganisma yang genetiknya diubahsuai dengan menggunakan pengubahsuaian genetik atau teknik kejuruteraan. Pengambilan terlalu banyak makanan GMO boleh menyebabkan masalah kesihatan dalam jangka panjang.

Sumber bukan GMO memastikan tiada keburukan soya pada kesihatan:
• Nutrien kekal dalam sumber makanan.
• Alternatif untuk makanan yang lebih sihat dan selamat.

tips memilih serbuk soya terbaik

5.RENDAH LEMAK

Akhirnya, anda mahu mendapat faedah protein dari serbuk yang anda pilih dan bukannya lemak.
• Membantu mengekalkan jisim otot.
• Membantu mengekalkan tahap kolesterol.
• Pilih kurang daripada 3g lemak untuk setiap 100g serbuk protein.

Manfaat Soya Yang Sebenar

Dari sudut saintifik, apakah keburukan soya pada kesihatan? Menurut Jau-Fei Chen dalam bukunya Nutrition Immunity Longevity;

1. Soya sebenarnya kaya dengan zat besi (iron) dan kalsium yang sangat senang di serap oleh tubuh. Jadi, soya sangat lah bagus untuk ibu yang ingin naikkan HB sewaktu mengandung.

2. Soya telah diamalkan sejak 5000 tahun dahulu dan terkenal sebagai “Yellow Jewel” iaitu permata kuning. Merupakan antara diet paling popular disebabkan kebaikannya.

3. Soya kaya dengan phytoestrogen (isoflavones dan lignans). Ramai percaya phytoestrogen dalam soya ada kaitan dengan kanser. Tapi sebenarnya tidak untuk non-GMO soya iaitu ESP. Realitinya phytoestrogen membantu melawan kanser.

4. Soya juga mengandungi fructooligosaccharides (FOS) bukan factory outlet store ek..hehe. FOS meningkatkan kandungan bakteria baik dalam usus (intestines) seperti Bifidobacterium bifidum (B.bifidum) yang membantu penyerapan kalsium dan magnesium untuk mencegah osteoporosis.

Maka tidak hairan kenapa ESP sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah gastrik dan lactose-intolerate.

5. Soya mengurangkan risiko penyakit kardiovaskukar kerana soya merupakan makanan yang tiada KOLESTROL. Isoflavones dalam soya membantu mengurangkan kadar kolestrol jahat (LDL) dan meningkatkan kadar kolestrol baik (HDL) seterusnya mengekalkan kesihatan jantung.

Menurut FDA, jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari dan tiada keburukan soya pada kesihatan

Keburukan Soya Pada Kesihatan?

6. Index Glisemik (IG) dalam soya sangat rendah sekitar 10-23. Indeks Glisemik (GI) menunjukkan kesan makanan ke atas gula darah. Karbohidrat yang terurai dengan cepat menyebabkan paras gula darah naik mendadak dan kemudiannya menurun dengan pantas, menjadikan kita letih, mudah rasa terganggu dan cepat lapar. Berbeza dengan protein soya dengan indeks glisemik rendah mengekalkan paras gula darah kekal stabil,membantu mengekalkan tenaga, mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama dan bermanfaat untuk mengurangkan berat dan mengekalkan kesihatan jangka panjang.

Soya ESP sesuai untuk mereka yang ingin mengelak gula dan mengawal kencing manis.

7. Glisemik Index yang rendah dalam soya hanya menyebabkan sedikit kenaikan gula (small fluctuation) dalam darah untuk kadar glukos dan insulin. Jadi kadar gula dalam darah lebih stabil.

The American Diabetis Association sangat menggalakkan pengambilan protein soya untuk pesakit diabetis.

Nampak kan…betapa ESP sangat bermanfaat untuk tubuh. Sangat mengagumkan manfaat ESP apatah lagi untuk ibu mengandung dan berpantang yang memerlukan tenaga segera tetapi nak kawal kadar gula untuk mengelakkan diabetis. Ngeri tau ada diabetis sewaktu mengandung. Banyak risikonya.

8. Nak kurus?? Diet rendah karbohidrat dan gula di galakkan untuk anda yang berniat kawal berat badan, kurus tapi nak kekalkan “muscle shape”. Pengambilan protien yang cukup membantu “body shaping” dengan menghalang kehilangan otot (muscle). Polypeptides dan komponen lain dalam soya mempercepatkan proses pencairan lemak dan meningkatkan metabolisma tubuh..jadi cepat-cepat ambik ESP, cepatlah kita kurus tau..

Selain itu, ESP mengandungi protein yang sangat tinggi. Ibu yang nak cantikkan dan tegangkan kulit perut selepas bersalin haruslah cuba yea.

Kuasa Protein untuk mengekalkan tenaga atau stamina sepanjang menjalani kehidupan seharian. Tingkatkan tenaga harian ibu-ibu dengan minuman protein ESP. Sebab itu lah namanya Energising Soy Protein tau…kekal stamina lebih lama.

Apakah Yang Di Maksudkan Dengan Glisemik Indeks (GI)?

Indeks glikemik (GI) adalah nilai yang diberikan kepada makanan berdasarkan seberapa perlahan atau seberapa cepat makanan tersebut menyebabkan peningkatan kadar glukosa darah.

Juga dikenali sebagai “gula darah,” tahap glukosa darah melebihi paras normal adalah toksik dan boleh menyebabkan kerosakan saraf seperti buta, kegagalan buah pinggang, atau meningkatkan risiko kardiovaskular.

Makanan rendah pada skala indeks glisemik (GI) cenderung untuk melepaskan glukosa secara perlahan dan mantap.

Manakala, makanan yang tinggi di glukosa pelepasan indeks glisemik dengan cepat.

Makanan rendah GI yang rendah cenderung untuk dalam penurunan berat badan, sementara makanan yang tinggi pada skala GI membantu pemulihan tenaga selepas bersenam, atau mengimbangi glikosemia.

glisemik indeks kacang soya 1

Keistimewaan Protien Soya Dari Shaklee Corporation

  • Shaklee menggunakan protein soya yang tidak-diubahsuai secara genetik (Bukan-GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP).
  • Setiap hidangan membekalkan 14 gram protein berasaskan tumbuhan. Protein soya membantu menurunkan paras kolesterol*.
  • ESP Shaklee mempunyai skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – penarafan yang tertinggi dan bersamaan dengan skor yang diberikan pada protein haiwan.

kelebihan esp shaklee

Pengalaman Sebagai Pengguna Tegar ESP Shaklee

Pengalaman Ayu menggunakan ESP Shaklee sangat membantu kehamilan dan proses kelahiran sejak 2014. Alhamdulillah. 2 kali Ayu bersalin bertenaga.

Seeloknya amalkan ESP waktu rancang kehamilan. ESP bantu kuatkan otot-otot rahim jadi rahim lebih kuat nak tampung bayi. Kurang risiko keguguran.

Masa mengandung ESP bantu kawal darah tinggi dan kencing manis. Eh,ramai tau ibu-ibu kena kencing manis atau disebut GDM. Nanti asyik ulang alik klinik cek darah dan minum air gula. Risiko baby besar bila kencing manis ni.

Masa bersalin Aishah tahun 2016, anak pertama. Mak perasan Ayu segar semacam je sampai mak tegur. Masa itu Ayu suka sangat dan rasa tak rugi lah aku ambik Shaklee ni..haa..bertenaga luar biasa!!

Ayu sangat syorkan ibu hamil mengambil ESP sebelum ke labor room. Kita tak dapat nak jangka bila akan bersalin. Terutama untuk anak pertama. Ada yang sakit sampai 12 jam!!

Masa tengah sakit tu mana lah kita selera nak makan. End up kita tak larat nak push baby. Kesian baby. Sebab doktor risau baby lemas maka terpaksa la vacuum atau forcep. Lebih teruk lagi kena emergency ceaser. Nauzubillah.

Bila dah masuk labor room, jangan harap la nak makan berat. Haa..minum je ESP dapat instant energy laju je push…zupppp keluar baby..insyaAllah.

Ramai yang lupa persediaan untuk bersalin adalah ibu kena ada extra super duper energy nak tahan contraction dan push baby.

Eksaited nak dapat babykan? Hanya fikir barang keperluan anak je..botol susu baju sume bagai.

Keperluan kesihatan ibu macam mana?

Semoga perkongsian saya bermanfaat untuk anda.

Bagaimanakah Jika Saya Ingin Mendapatkan Suplemen Shaklee?

Shaklee Corporation teleh membuktikan semua produknya memiliki standard tertinggi dengan bukti penyelidikan bertahun-tahun. Produk Shaklee adalah selamat, terbukti berkesan dan efektif. Shaklee bukanlah pengeluar produk timbang kilo seperti lambakan produk kesihatan sekarang.

Kami memberi jaminan bahawasanya produk kami tulen dan selamat. Bukankan itu yang anda cari?

Klik di sini untuk membaca lebih lajut kepentingan protien kepada ibu hamil dan menyusu

Extra Tips : Anda boleh guna ID saya 1204762 secara PERCUMA untuk mendapatkan keahlian Shaklee. Hubungi saya (019-4008642) sekiranya anda memerlukan bantuan untuk pendaftaran atau sebarang pertanyaan mengenai artikel ini serta jika anda ingin mendapatkan Protien Soya terbaik untuk seisi keluarga.

Klik disini —–> 6019-4008642 (Ayu)

Klik disini —–> Blog – kusupermak.com

Klik disini —–> FB: Norhidayu Darus

Klik disini —–> Ig – mudahnya_cantik_berpantang

Senarai Makanan Dengan Kadar Glisemik Indeks

Senarai penuh glycemic index dan glycemic load untuk lebih 1000 jenis makanan boleh didapati di artikel “International tables of glycemic index and glycemic load values: 2008” by Fiona S. Atkinson, Kaye Foster-Powell, and Jennie C. Brand-Miller in the December 2008 issue of Diabetes Care, Vol. 31, number 12, pages 2281-2283.

makanan glisemik indeks tinggi

makanan glisemik indeks tinggi 1

makanan glisemik indeks tinggi 2

makanan glisemik indeks tinggi 5

makanan glisemik indeks tinggi 4

Sumber Rujukan;

  1. FDA – U.S Food and Drug Administration ; Jau 2015 – Jau-Fei Chen,2015, Immunilogist, Nutrition Immunity Longevity
  2. https://www.healthline.com/nutrition/is-soy-bad-for-you-or-good#section2
  3. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic-index-and-glycemic-load-for-100-foods
Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. Harga promosi tertakluk dengan syarat sah selagi stok masih ada.

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.