Tingkatkan Sistem Imun Anda Secara Semulajadi

Posted by

Sistem imun kita adalah sepasukan wira yang tidak bernama. Sistem imun adalah tentera peribadi yang mengawal badan kita 24/7 untuk menentang serangan dari musuh seperti bakteria, kulat dan virus dan bertindak sebagai membentuk satu pasukan pertahanan terhadap jangkitan dan pertumbuhan sel yang tidak normal.

Sistem imunisai tubuh kita adalah penting untuk kelangsungan hidup. Tanpa sistem imun, badan kita akan terbuka kepada bakteria, virus, parasit, dan banyak lagi.

Sistem imun bertanggungjawab yang membuat kita sihat ketika kita di serang patogen. Rangkaian sel dan tisu di seluruh tubuh sentiasa mencari musuh, dan apabila musuh kelihatan, sistem imun melaksanakan strategi untuk memusnahkan musuh.

Sistem imunisasi tubuh terdapat di seluruh badan dan melibatkan banyak jenis sel, organ, protein, dan tisu. Secara amnya, sistem imun berupaya membezakan sel yang sihat dan sel asing (yang rosak akibat diserang musuh).

Sel yang mati dan rosak juga dibersihkan oleh sistem imun. Sekiranya sistem imun menghadapi patogen, misalnya, bakteria, virus, atau parasit, ia menimbulkan tindak balas imun.

Selain melindungi kita dari jangkitan, sistem imun juga mengurangkan keterukan sesuatu jangkitan. Keupayaan sistem imun untuk mengingati  serangan penyakit terdahulu membuatkan mereka lebih bersedia dengan strategi jangkitan serupa, di mana akan datang membenarkan kita sembuh dengan lebih cepat dan mencegah daripada masalah kesihatan yang lebih serius.

Sistem imun yang lemah akan membuatkan kita lebih mudah di pengaruhi kepada serangan yang boleh menimbulkan huru-hara di dalam badan.

Terdapat 3 tahap pertahanan dalam sistem imun tubuh kita. Sistem imun bukanlah satu entiti tunggal. Tetapi merupakan satu pasukan yang ada di dalam sel, tisu, organ malah hadir di seluruh anggota badan. Ibarat pasukan perisik yang bertebaran di seluruh dunia, itulah sistem imun kita.

atasi senggugut dengan GLA Complex

Sistem imun setiap orang adalah berbeza tetapi, secara amnya, sistem imun menjadi lebih kuat apabila meningkat dewasa. Semasa proses tumbesaran, kita telah terdedah kepada lebih banyak patogen dan ini sebenarnya meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Itulah sebabnya remaja dan orang dewasa cenderung sakit kurang kerap daripada kanak-kanak. Sebaik sahaja antibodi telah dihasilkan terhadap serangan terdahulu, satu salinan kekal akan dihasilkan oleh sel di dalam badan supaya jika musuh/antigen yang sama muncul semula, sistem imun dapat menangani dengan lebih cepat.

Antibodi ibarat pelbagai pasukan tentera. Tentera darat, polis, perisik, tentera laut. Sistem imun tidak perlu mencuba strategi baru. Pilih sahaja pasukan yang bersesuain mengikut jenis dan laluan musuh. Musuh dapat ditewaskan dengan cepat. Begitu lah cara sistem imun kita bekerja. Work smart. Not work hard.

cara-imun-imun-sistem-bekerja9.jpg

Itulah sebabnya beberapa penyakit, seperti cacar air, kita hanya mendapatnya sekali kerana badan mempunyai antibodi yang disimpan, siap dan menunggu untuk memusnahkannya musuh pada waktu ia tiba. Ini dipanggil imuniti.

Level Imunisasi Tubuh

Badan kita mempunyai 3 level sistem pertahanan terhadap patogen (kuman) yang membuat anda sakit iaitu adaptif, dan pasif. . Patogen termasuk bakteria, virus, toksin, parasit dan kulat.

 1. Tahap pertama bertindak sebagai penghalang (Passive Barrier) untuk mengelak dan memerangkap pathogen yang memasuki badan kita
 2. Tahap kedua ialah Innate Immune System
 3. Tahap ketiga ialah Adaptive Immune Sistem

kuatkan imun sistem3

Bagaimana 3 Tahap Perlindungan Kita Bekerja?

Tahap Pertama – Passive Barrier

Peringkat pertama pertahanan adalah kulit, mukus, air mata, air liur, peluh dan asid perut yang bertindak sebagai penghalang (Passive Barrier) untuk memerangkap atau membunuh kuman, menghalang mereka dari memasuki badan anda.

kuatkan imun sistem2

Imuniti semula jadi ini bertindak sebagai barisan pertahanan pertama terhadap patogen. Sekiranya patogen itu berjaya menghindarkan lapisam sistem imun ini, imuniti adaptif atau diperolehi akan meningkat.

Barisan pertahanan pertama (atau sistem pertahanan luar) termasuk halangan fizikal dan kimia yang sentiasa bersedia dan bersedia untuk mempertahankan tubuh daripada jangkitan.

Ini termasuk kulit, air mata, lendir, silia, asid perut, aliran air kencing, bakteria ‘mesra’ dan sel darah putih yang dipanggil neutrofil. Mikroorganisma patogenik (penyebab penyakit) mesti melepasi garis pertahanan pertama ini. Sekiranya pertahanan ini rosak atau gagal, barisan kedua pertahanan dalam badan kita akan diaktifkan.

Kulit

Kulit adalah organ terbesar badan kita. Ia berfungsi sebagai penghalang dan asebagai pagar utama antara penceroboh (patogen) dan badan kita. Kulit membentuk penghalang dengan mekanisma kalis air. Mikroorganisma yang hidup di seluruh kulit anda tidak boleh melalui kulit anda kecuali ia pecah.

Wart on hand

Air mata, lendir dan air liur, hidung, mulut dan mata mata adalah jalan masuk yang bagi patogen. Walau bagaimanapun, air mata, lendir dan air liur mengandungi enzim yang memecah dinding sel bakteria. Mereka yang tidak dibunuh dengan segera terperangkap dalam lendir dan ditelan masuk ke dalam perut.

Barisan sel khusus dan melindungi hidung, tekak dan bahagian lain dalam badan anda. Lapisan dalaman usus dan paru-paru anda juga menghasilkan lendir untuk memerangkap patogen yang menyerang.

Silia rambut yang sangat halus dan berlendir yang melapisi selaput  memerangkap zarah dari paru-paru. Zarah boleh menjadi bakteria atau bahan seperti habuk atau asap yang kita sedut melalui mulut dan hidung.

Asid Perut

Asid perut membunuh bakteria dan parasit yang telah ditelan.

Urin

Aliran urin menyingkirkan patogen dari kawasan pundi kencing.

Tahap Kedua- Innate Immune System

Apabila kuman berjaya melepasi halangan pertama, mereka menemui pelbagai sel-sel imun termasuk sel darah putih dan sel pembunuh semula jadi yang bertindak sebagai lapisan kedua pertahanan anda. Protien isyarat imun yang dipanggil Interferon memainkan peranan dalam mengaktifkan dan meningkatkan tindak balas imun untuk memusnahkan serangan kuman.

cara imun imun sistem bekerja1

Interferon adalah protein yang duhasilkan oleh tubuh kita dalam jumlah yang sangat kecil. Ia adalah kumpulan bahan-bahan antiviral yang dihasilkan oleh sel-sel kita sebagai tindak balas kepada kehadiran virus.

Para saintis dan komuniti perubatan telah mengenal pasti interferon sebagai komponen utama ke arah fungsi imun yang lebih sihat untuk keupayaannya untuk mengganggu replikasi virus dihasilkan oleh sel yang dijangkiti virus dan membantu melambatkan jangkitan virus. Dalam kata lain, Interferon dapat merangsang sistem imun tubuh kita untuk melawan jangkitan dan penyakit serius tertentu.

Bagaimana Interferon Berfungsi?

Setiap hari halangan pertama imun sistem kita berjaya di cerobohi oleh patogen dan mikrob berbahaya. Gaya hidup seharian seperti pemakanan yang kurang nutrisi, tekanan di tempat kerja dan rumah tangga, pencemaran air dan udara serta keletihan melemahkan fungsi imun badan.

apakah interferon

Apabila sel-sel kita diserang oleh virus, ia mengaktifkan bahan yang dipanggil INTERFERON. Interferon secara semulajadi dihasilkan dalam badan kita dan mempunyai dua fungsi penting:

 1. Interferon menandakan sel jiran dan mencetuskan mekanisme penentangan
 2. Interferon mengaktifkan sel imun yang membunuh patogen atau bakteria yang menyerang

perbezaan antibodi vs interferon

Tahap Ketiga – Adaptive Immune System

Jika patogen berjaya melewati barisan pertahanan kedua, misalnya, melalui potongan kulit anda, dan jangkitan berkembang, barisan pertahanan ketiga menjadi aktif.

Garis pertahanan ketiga adalah sekumpulan sel, tisu dan organ yang berfungsi bersama untuk melindungi tubuh. Ini adalah sistem imun. Sel Sel-sel yang terlibat adalah sel darah putih (leukosit), yang mencari dan memusnahkan organisma atau zat penyebab penyakit.

Terdapat pelbagai jenis leukosit. Setiap jenis sel leukosit mempunyai fungsi tertentu, tetapi semuanya berfungsi bersama untuk melindungi kita dari jatuh sakit.

Neutrophils

Ia adalah sel darah putih. Mereka tergesa-gesa ke tempat bakteria masuk untuk melawan, tetapi mereka mudah dibunuh. Tindakan Neutrofil hanya berlangsung beberapa hari sahaja di dalam badan (sebelum mereka merosakkan diri sendiri).

Darah Putih

Tetapi sumsum tulang bertindak menghasilkan lebih banyak sel darah putih (Neutrofil) setiap hari. Sesetengah bakteria bijak dan berjaya mengelakkan neutrofil dengan bersembunyi di dalam sel lain.

Sel Pembantu T

Sel-sel ini adalah seperti bos. Mereka memberi arahan kepada sel lain dengan mengeluarkan isyarat dan signal. Setiap sel pembantu T hanya dapat melihat satu jenis patogen. Maka, banyak pembantu sel diperlukan untuk melihat pelbagai penyakit atau penceroboh.

Sel-sel Pembunuh T Cytotoxic

Ini adalah sel pembunuh. Mereka bertindak merosakkan dinding sel patogen supaya kandungannya pecah dan lemah. Ibarat mereka menikam dan memukul dinding luar patogen supaya lemah dan mati kemudiannya.

Sel Pemakan Makrofag

Makrofag bermaksud ‘pemakan besar’. Sel-sel ini ‘makan’ (ingest) atau membersihkan sel-sel mati termasuk patogen yang mati di dalam badan kita.

Sel Dendritik

Sel-sel ini seperti mata-mata perisik. Mereka bertindak sebagai pemberi maklumat dan menunjukkan bukti penceroboh kepada Sel Pembantu T di kelenjar seperti limfa.

cara imun imun sistem bekerja4

B sel

B Sel bekerja menghasilkan antibodi, yang mengunci ketat antigen bakteria yang menyerang dan membawa mereka sehingga Sel Pemakan Makrofag memakannya. Sesetengah sel B menjadi sel memori selepas diaktifkan oleh kehadiran antigen. Sel-sel ini dapat hidup untuk jangka masa yang lama dan dapat bertindak balas dengan cepat setelah pendedahan kedua terhadap antigen yang sama.

Mereka mempunya memori dan mengingati cara serangan patogen pada kali pertama serangan, cara serangan dan cara memusnahkan patogen itu dibukukan dan di simpan di dalam sel. Ini lah yang di sebut sebagai antobodi. Jika serangan yang sama berulang, patogen mudah di musnahkan kerana strategi sudah ada.

Oleh itu, pada serangan kedua imun sistem kita semakan kuat seperti gambar di bawah. Kadang-kadang kita sendiri tidak mengetahui dan tidak sedar serangan virus kerana tidak jatuh sakit.

cara imun imun sistem bekerja6

Sel T Penindas

Apabila jangkitan hilang, sistem imun perlu dikurangkan (atau sel-sel pembunuh boleh terus membunuh sel-sel baik dan tidak bersalah). Sel T penindas melambatkan atau mematikan sistem imun untuk mengelakkan kerosakan pada sel-sel yang baik.

Tahap tindak balas pertahanan badan secara khusus terhadap jenis kuman dan mengingatinya. Sekiranya ia menyerang anda lagi, ia akan bertindak balas dengan sewajarnya. Tindak balas ini biasanya akan  menyebabkan kerosakan serius kepada sel-sel anda.

cara imun imun sistem bekerja

Proses Tubuh Dalam Menentang Parasit

Tisu dan organ yang terlibat dalam sistem kekebalan tubuh adalah sistem limfa, nodus limfa dan cecair limfa. Semua ini mempunyai fungsi khusus: Sistem limfa adalah sistem tiub nipis yang menyambung ke seluruh seluruh badan. Tiub ini dipanggil saluran limfa.

Mereka mengandungi limfa. Limfa adalah cecair di mana darah putih (sel imun) dijumpai. Kelenjar limfa adalah kecil, tisu bulat yang terdapat di kawasan tertentu (seperti leher, pangkal paha dan ketiak).

set imun sistem2

Jika patogen berjaya mencerobohi lapisan pertama. cecair limfa yang mengandungi darah putih menyaring bakteria dan bahan asing yang lain daripada limfa dan mendedahkannya ke sel B dan T dan makrofag yang dapat melanda mereka. Sel-sel ini berlipat ganda sebagai tindak balas kepada pengumpulan bahan-bahan tersebut, sebab itulah kelenjar limfa membengkak semasa jangkitan.

Sel-sel, tisu dan organ-organ ini membentuk barisan pertahanan kedua tubuh terhadap mikroorganisma patogen. Mereka bertanggungjawab ke atas keupayaan tubuh untuk melawan jangkitan dan tetap sihat.

Apabila patogen (organisme penyebab penyakit) menyerang badan, neutrofil berkumpul di tapak masuk dan cuba menelannya dan memusnahkannya. Sekiranya penceroboh melepasi sel datah putih (neutrofil), beberapa perkara mungkin berlaku.

cara imun imun sistem bekerja5

Makrofag (pemakan besar) akan bertindak dengan kejatuhan neutrofil. Sel-sel ini cuba untuk memusnahkan penceroboh, tetapi mereka juga menghantar isyarat kepada sel lain untuk mendapatkan bantuan.

Sel-sel dendritik, yang sentiasa memerhati (mereka boleh berkomunikasi dengan sehingga 200 sel-sel lain sekaligus) boleh mencari patogen dan mengambil sekeping untuk dibentangkan kepada sel T penolong yang berkumpul di nodus limfa di dalam badan.

Sel pembantu T akan mengenali hanya satu jenis patogen. Jika sel pembantu T mengenal pasti penceroboh itu, ia akan segera diklonkan untuk menambah jumlah sel. Sel pembantu T kemudian mengaktifkan sel-sel imun yang sesuai untuk serangan tersebut.

Jika organisma yang menyerang adalah virus, sel pembantu T akan memberi isyarat kepada sel T sitotoksik (pembunuh) untuk menyelamatkannya. Sel-sel ini menebuk lubang-lubang di dinding penyerang sel-sel tubuh kita yang telah dijangkiti virus, membunuh sel-sel dan memusnahkan virus.

Sel B juga boleh diaktifkan untuk menghasilkan antibodi yang akan melekat pada virus, menandakan mereka untuk makrofag untuk membersihkannya. Sekiranya penceroboh itu bakteria, sel B biasanya diberi tugasan. Mereka memancut antibodi (IgG) ke bakteria (sedikit seperti sos tomato sebagan tanda). Ini akan menjadi tanda dan tarikan yang menari makrofag, yang membersihkan keadaan kucar-kacir.

cara imun sistem bertindak

Jika bakteria memasuki sistem melalui usus, antibodi yang dikeluarkan oleh sel B biasanya antibodi IgA. Antibodi ini bertindak dengan menghalang bakteria mematuhi sel-sel usus, mencegah jangkitan. Setelah beberapa hari melawan patogen, anda akan sembuh dari jangkitan anda.

Pada peringkat ini, sistem imun mengaktifkan sel T penindas. Sel-sel ini menghantar isyarat ‘tenang’, yang menenangkan sistem kekebalan tubuh. Kadang-kadang sistem imun kita tidak mematikan atau tidak menyelaraskan dengan baik (terutamanya jika sel pembantu T yang melakukan penyelarasan diserang).

Penyakit autoimun, asma dan alahan sering disebabkan oleh tindak balas imun yang tidak sesuai. Pada masa lain, patogen dapat meniru dengan cepat atau mempunyai trik (seperti bersembunyi) dan mengalahkan sistem kekebalan tubuh. Masa inilah kita jatuh sakit dan sukar sembuh justeru memerlukan bantuan tambahan daripada pakar perubatan.

Nutrisi Yang Menguatkan Imun Sistem

nutrisi kuatkan imun sistem

Protien menguatkan struktur kulit, menyokong penghasilan antibodi dan merendahkan peluang kuman memasuki badan.

Omega 3 terbukti membantu mencapai kesihatan optimum, mengurangkan keradangan dan gerak balas imun sistem terlalu aktif.

Karotenoid meneutralkan radikal bebas dan meningkatkan kegiatan sel darah putih.

Bawang putih adalah antibiotik semula jadi yang kuat dan berkeupayaan meningkatkan pengeluaran sel darah putih.

Vtamin C adalah otot imun sistem. Ia mengaktifkan sel darah putih dalam mencari, memerangkap dan memusnahkan aktiviti benda asing.

Resveratrol dan Polifenol menguatkan level 3 sistem kekebalan iaitu pada tahap sel dengan meningkatkan kegiatan sel-sel pembunuh semulajadi dan membantu membaiki dan melindungi DNA dari kerosakan akibat serangan virus.

Bagaimana Nutriferon Shaklee Boleh Membantu?

Selepas lebih daripada 40 tahun penyelidikan yang melibatkan pemeriksaan, ujian dan menilai ribuan sebatian dan lebih daripada 200 jenis herba, saintis Dr. Yasuhiko Kojima, yang terkenal di dunia imunologi berjaya menemui formula untuk meningkatkan tahap interferon dalam manusia pada tahun 1954.

set-imun-sistem.png

Dia kemudiannya membuat satu gabungan, yang terbukti secara klinikal mengandungi phytonutrients dengan mineral dan ekstrak tumbuhan yang diperoleh daripada Biji Labu, Safflower Bunga, Benih Plantago, dan Bunga Bud Honeysuckle Jepun.

kuatkan imun sistem

Penyelidikan mendapati Nutriferon membantu:

 • Meningkatkan jumlah pengeluaran interferon semulajadi badan anda
 • Dengan pantas mengaktifkan pertahanan sistem ketahanan badan anda
 • Menggerakkan pasukan “cari dan menghancurkan” sistem imun

Bagaimana Resveratrol dan Polifenol Di Dalam Vivix Membantu?

Resveratrol adalah stilbenoid, sejenis fenol semulajadi yang dihasilkan oleh beberapa tumbuhan sebagai tindak balas kepada kecederaan atau apabila kilang itu diserang oleh patogen seperti bakteria atau kulat. Sumber resveratrol dalam makanan termasuk kulit anggur, beri biru, raspberi, mulberi, lingonberry dan senna.

Tingkatkan Imun Sistem Melawan Penyakit

Resveratrol ni biasanya ada pada wain merah juga yang mana ia berfungsi secara semulajadi melambatkan penuaan, melawan kanser, masalah jantung, berat badan berlebihan dan juga penyakit diabetis. Namun, bagaimana makanan yang tinggi resveratrol mampu meningkatkan tahap kesihatan seseorang dan sekaligus menjauhkan seseorang dari penyakit.

Penemuan Resveratrol

Resveratrol ditemui pertama kali oleh Dr David Sinclair (sekarang profesor genetik di Sekolah Perubatan Harvard) pada 2003 di mana resveratrol didapati  boleh meningkatkan survival sel dan melambatkan proses penuaan dalam yis dengan mengaktifkan gen yang dikenali sebagai SIRT.

cara kuatkan imun sistem1

Resveratrol dan polyphenols telah terbukti berupaya meneutralkan radikal-radikal bebas toksik untuk melambatkan proses penuaan di peringkat selular. Polyphenols adalah sekumpulan fitokimia yang terdapat pada tumbuhan dan buah-buahan yang memberi mereka warna serta pada masa yang sama melindunginya daripada jangkitan penyakit.

Ianya adalah:

 • Antioksidan yang kuat
 • Perangsang tenaga di dalam sel dan meningkatkan kesihatan yang hebat.

MUSCADINE GRAPE SUMBER UTAMA VIVIX

 • Melindungi & membaiki DNA sel sambil menghalang kerosakan sel
 • Kandungan antioksidan ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity) yg plg tertinggi mengalahkan buah lain seperti blueberries, pomegnarates, strawberry etc
 • Mempunyai 20 pasang kromosom, berbanding anggur biasa hanya 19 pasang kromosom sahaja. Kromosom tambahan inilah yang dipercayai membekalkan sejenis anti penuaan khas untuk sel
 • 6x lebih resveratrol berbanding anggur merah biasa
 • Lebih tinggi fiber daripada beras
 • 40x antioksidan berbanding anggur merah biasa membantu badan dari serangan radikal bebas
 • Mengandungi alegik asid (anti radang)
 • 2x lebih vitamin C dari anggur biasa

Bagaimana Mendapatkan Produk Shaklee Pada Harga Jimat?

Untuk mengekalkan sistem imun yang aktif dan cekap kita semua mesti mengamalkan gaya hidup sihat yang mencukupi senaman, pengurusan tekanan yang baik, diet berkhasiat dan pemakanan suplemen yang sesuai.

Berita baik untuk semua kerana produk Shaklee menjadi lebih murah kerana #zeroGST bermula 1 June 2018. Untuk membuat pembelian secara online melalui website shaklee2u, anda boleh klik link di bawah.

KLIK DI SINI—> Harga Set Shaklee

KLIK DI SINI—> Promosi RSS Kolagen Shaklee July 2018

Nak mendapatkan produk Set Immune Protection pada harga secara istimewa dengan penjimatan sehingga 20% serta berpeluang menjana pendapatan 4 – 5 angka sebulan?

Hubungi saya hari ini 019-4008642 untuk pendaftaran sebagai ahli.

Extra Tips : Anda boleh guna ID saya 1204762 secara PERCUMA untuk mendapatkan keahlian Shaklee. Hubungi saya (019-4008642) sekiranya anda memerlukan bantuan untuk pendaftaran.

Kenapa Anda Perlu Pilih Saya dan Shaklee?

Sekiranya anda inginkan hidup yang sihat, Shaklee telah membuktikan bahawa produknya boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular.

Saya sangat komited untuk mengubah tahap kesihatan anda melalui BigWhyShaklee dan ini yang saya alami sejak menemui Shaklee tahun 2013. Saya memberi konsultasi secara percuma, cara pemakanan melalui ShakleeWay dan ianya ekslusif untuk pengguna Shaklee dengan saya.

Saya mempunyai objektif #StayYoungRetireHealthy kerana Health is Wealth. Bagaimana dengan anda?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee dan berpeluang jana pendapatan 4-5 angka boleh hubungi saya dan saya akan sedaya upaya membantu anda.

❤️Skinny is not sexy.
❤️Health is!

Klik di sini untuk menyertai program Detoks Shaklee 

cara detoks mudah

Klik disini —–> 6019-4008642 (Ayu)

Klik disini —–> Blog – kusupermak.com

Klik disini —–> FB: Norhidayu Darus

Klik disini —–> Ig – mudahnya_cantik_berpantang

Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. Harga promosi tertakluk dengan syarat sah selagi stok masih ada.

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.