Produk Soya Genetically Modified Organism – Kaitannya Dengan Kesihatan

Posted by

Kita telah mengubah genetik tumbuhan dan haiwan selama bertahun-tahun menggunakan teknik pembiakan tradisional. Pemilihan spesis untuk ciri-ciri tertentu, yang dikehendaki telah menghasilkan pelbagai organisma yang berbeza, dari jagung manis hingga kucing tanpa rambut serta produk soya genetically modified organism.

Tetapi pemilihan spesis ini, di mana organisme yang mempamerkan ciri-ciri khusus dipilih untuk membiak generasi seterusnya, telah terhad kepada variasi yang berlaku secara semula jadi.

soya genetically modified organism

Walau bagaimanapun, kebelakangan ini, kemajuan dalam bidang kejuruteraan genetik telah membenarkan kawalan yang tepat terhadap perubahan genetik yang dimasukkan ke dalam organisma. Hari ini, kita boleh memasukkan gen baru dari satu spesies kepada spesies yang tidak berkaitan sepenuhnya melalui kejuruteraan genetik, mengoptimumkan prestasi pertanian atau memudahkan pengeluaran bahan farmaseutikal yang berharga.

Tumbuhan, tanaman, haiwan ternakan, dan bakteria tanah adalah antara contoh-contoh organisma yang tertakluk kepada kejuruteraan genetik pada hari ini termasuk soya genetically modified organism.

soya genetically modified organism

Soya Genetically Modified Organism (GMOs): Transgenic Crops and Recombinant DNA Technology

Apakan definisi GMO?

GMO bermaksud Genetically Modified Organisms. Ia melibatkan pengubahsuaian genetik tanaman, di mana saintis menggantikan DNA organisma seperti virus, bakteria, dan sebagainya dengan DNA lain yang untuk di suai padan.

Kenapa Teknologi GMO dalam tanaman?

Tujuannya adalah supaya tanaman yang terhasil melalui kaedah sains kejuruteraan genetik menghasilkan tanaman ini baik, kukuh, kuat dan tahan rintangan penyakit juga untuk mendapatkan hasil pulangan yang tinggi dari segi kuantiti dan kualiti hasil tanaman. Boleh dikatan untuk tujuan perniagaan dan komersial.

Adakah produk GMO berbahaya?

Proses untuk menggantikan atau memasukkan genetik baru ke dalam DNA tanaman dilakukan adalah ‘random’ atau secara rawak melalui proses makmal. Maksudnya genetik tanaman tersebut diubah supaya lebih tahan penyakit, untuk hasil yang lebih lumayan. Produk GMO termasuklah soya genetically modified organism.

Proses ini mengganggu fungsi-fungsi genetik sedia ada dalam tumbuhan/tanaman tersebut, lalu terhasil sejenis protein yang bukan semulajadi (modified). Seterusnya, tanaman kategory GMO di katakan boleh memberi impak kepada tahap kesihatan jangka panjang kita.

soya genetically modified organism

Kejuruteraan genetik ibarat mutation cerita x-men tu..tapi ia berlaku pada tanaman…dan antara kesan kepada tubuh yang sering di sebut ialah menimbulkan masalah alergik.

Apakah Jenis Tanaman GMO Yang Sedia Ada?

Contoh tanaman yang berunsurkan genetically modified organism seperti jagung, kacang soya, canola, alfalfa, betik, apple.

Top-10-makanan GMO

Apakah Langkah Pencegahan Jika Saya Ingin Mengelakkan Dari Produk Berunsur GMO?

1. Elakkan Makanan Yang Di Proses

Elakkan makanan yang diproses yang mengandungi bahan daripada jagung, soya, canola, gula, dan kapas. Lebih daripada 70% makanan yang diproses yang terdapat di kedai runcit dan restoran mengandungi bahan-bahan yang diperoleh daripada jagung GE, kacang soya genetically modified organism, canola, dan kapas. Di samping itu, separuh gula yang digunakan dalam produk makanan berasal dari gula GMO.

2. Cari produk disahkan Projek Bukan GMO. Lihat Label Makanan.

Produk makanan non-GMO (bukan GMO) telah melalui program pengesahan yang ketat untuk meminimumkan risiko pencemaran. GMO, memberikan anda jaminan terbaik tanpa kerisauan.

Adakah Produk Shaklee Bebas GMO?

ESP kan berunsurkan soya. GMO juga ke?

Keistimewanya semua produk Shaklee Corporation adalah non-GMO.

Bagaimana nak dapatkan kepastian?

Untuk mencapai kelulusan Non- GMO ini bukan perkara yang mudah. Pengeluar perlu mengeluarkan sejumlah wang untuk kajian makmal dan mendapat pengiktirafan dari badan yang memantau dan memberi pensijilan non-GMO.

Shaklee menggunakan protein soya yang tidak-diubahsuai secara genetik (Bukan-GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP).

Mencari Suplemen Yang Berkesan, Selamat Dan Bertaraf ‘Non-GMO‘?

Pemakanan anda menentukan prestasi dan produktiviti anda sepanjang hari. Ia adalah kunci utama yang memelihara kesihatan dan tenaga apabila anda semakin berusia. Amalkan gaya hidup sihat yang mencukupi senaman, pengurusan tekanan yang baik, diet berkhasiat dan pemakanan suplemen yang sesuai.

Shaklee Corporation teleh membuktikan semua produknya memiliki standard tertinggi dengan bukti penyelidikan bertahun-tahun. Produk Shaklee adalah selamat, terbukti berkesan dan efektif. Shaklee bukanlah pengeluar produk timbang kilo seperti lambakan produk kesihatan sekarang.

Kami memberi jaminan bahawasanya produk kami tulen dan selamat. Bukankan itu yang anda cari?

Berita baik untuk semua kerana produk Shaklee menjadi lebih murah kerana #zeroGST bermula 1 June 2018. Untuk membuat pembelian secara online melalui website shaklee2u, anda boleh klik link di bawah.

KLIK DI SINI—> Harga Set Shaklee

Nak mendapatkan Produk Shaklee pada harga secara istimewa dengan penjimatan sehingga 20% serta berpeluang menjana pendapatan 4 – 5 angka sebulan?

Hubungi saya hari ini 019-4008642 untuk pendaftaran sebagai ahli.

Extra Tips : Anda boleh guna ID saya 1204762 secara PERCUMA untuk mendapatkan keahlian Shaklee. Hubungi saya (AYU – 019-4008642) sekiranya anda memerlukan bantuan untuk pendaftaran.

Kenapa Anda Perlu Pilih Saya dan Shaklee?

Sekiranya anda inginkan hidup yang sihat, Shaklee telah membuktikan bahawa produknya boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular.

Saya sangat komited untuk mengubah tahap kesihatan anda melalui BigWhyShaklee dan ini yang saya alami sejak menemui Shaklee tahun 2013. Saya memberi konsultasi secara percuma, cara pemakanan melalui ShakleeWay dan ianya ekslusif untuk pengguna Shaklee dengan saya.

Saya mempunyai objektif #StayYoungRetireHealthy kerana Health is Wealth. Bagaimana dengan anda?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee dan berpeluang jana pendapatan 4-5 angka boleh hubungi saya dan saya akan sedaya upaya membantu anda.

❤️Skinny is not sexy.
❤️Health is!

Klik di sini untuk menyertai program Detoks Shaklee 

cara detoks mudah

Klik disini —–> 6019-4008642 (Ayu)

Klik disini —–> Blog – kusupermak.com

Klik disini —–> FB: Norhidayu Darus

Klik disini —–> Ig – mudahnya_cantik_berpantang

Sumber Rujukan;

https://www.nature.com/scitable/topicpage/genetically-modified-organisms-gmos-transgenic-crops-and-732

Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. Harga promosi tertakluk dengan syarat sah selagi stok masih ada.

 

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.