Merancang Untuk Hamil? Apa Yang Anda Perlu Tahu.

Posted by

ASSALAMUALAIKUM. Salam Ukhwah. Kali ini saya ingin membuat perkongsian tentang apa yang perlu kita tahu dan faham dalam proses merancang untuk hamil.

Untuk mengoptimumkan kesuburan wanita, penjagaan yang lebih baik terhadap tubuh adalah langkah pertama yang baik.

Apa lagi kita PERLU lakukan untuk meningkatkan peluang untuk hamil?

Nasihat yang paling penting untuk seorang wanita yang ingin hamil adalah perlu mengenali badannya, khususnya kitaran haid, kata Dr. Mary Ellen Pavone, ahli endokrinologi reproduktif dan pakar kesuburan dan pengarah perubatan program IVF di Kesuburan Perubatan Northwestern dan Perubatan Reproduktif di Chicago.

“Adalah penting untuk mengetahui sejauh mana kitarannya supaya pasangan boleh melakukan hubungan seks lebih tepat untuk hamil,” kata Pavone.

Walauapa pun kaedah yang anda lakukan, jika tidak kena masa, maka tidak menjadi juga.

Berikut adalah tips kenal waktu subur yang boleh membantu meningkatkan peluang untuk mengandung.

Kenali Diri Anda

Pantau Tarikh Period Anda

Perkara pertama yang saya cadangkan ialah anda perlu install satu app yang memudahkan anda memantau keadaan period anda. Saya menggunakan MyCalender dan apps ini boleh di guna pakai oleh iOS atau Android.

Apa yang anda perlu monitor?

 • Tarikh hari pertama dan terakhir period
 • Discharge/ cecair dari dari serviks
 • Sakit kepala, cramp atau period pain secara normal atau tidak normal

Ini memudahkan anda untuk mengingati perkara penting berkaitan period dan sudah tentu period menentukan kesuburan dan waktu penting untuk hamil – sewaktu subur (ovulation).

period tracker

Kenal Pasti Waktu Subur

Bagaimanakan kita boleh kenal waktu subur? Sebelum kehamilan yang pertama, saya banyak mencari info untuk mengetahui waktu terbaik untuk hamil kerana saya tidak berjaya hamil dalam masa setahun berkahwin.

1. Lendir Dari Pangkal Serviks

Pernahkah anda mengambil tahu jenis-jenis cecair yang keluar dari pangkal rahim anda?

rancang kehamilan

Discharge yang dihasilkan oleh kelenjar di dalam vagina dan serviks membawa sel-sel mati dan bakteria. Ini menjadikan vagina bersih dan membantu mencegah jangkitan.

Kebanyakan masa, pelepasan faraj adalah normal. Keadaannya boleh berubah-ubah, seperti bau dan warna (yang boleh berkisar dari jernih hingga putih), bergantung kepada masa dalam kitaran haid anda. Sebagai contoh, akan ada lebih banyak pelepasan apabila anda sedang ovulasi (subur), menyusui, atau membangkitkan seksual.

kenali waktu subur

Kita boleh memantau waktu subur dengan monitor keadaan lendir dari pangkal rahim. Jika discharge itu pekat dan berwarna putih, anda tidak subur.

tanda waktu subur

Manakala, waktu subur adalah ketika discharge seperti air dan paling subur ketika lendir yang keluar seperti putih telur.

kenal waktu subur

Discharge yang pekat mengurangkan peluang untuk hamil kerana sperma sukar bergerak. Manakala discharge yang watery dan strechy (putih telur) membantu sperma bergerak mencapai ovum untuk di senyawakan.

Kaedah ini sesuai untuk mereka yang mempunyai mestrual cycle yang tidak tetap. Saya lebih suka dengan cara ini kerana lebih tepat.

2. Pantau Melalui Menstrual Cycle

Jika anda telah install apps yang saya cadangkan tadi. Apps MyCalender akan memberitahu anda waktu anda subur dan peluang untuk hamil. Anda boleh gunakan untuk merangcang waktu sesuai untuk bersama suami.

Catatkan hari pertama dan hari  terakhir anda. Kemudian kita perlu tahu panjang purata kitaran haid anda supaya kita boleh mengira “Window” masa ketika anda paling subur.

Kitaran purata menstrual cycle biasanya berlangsung 28 hari. Namun anda kitaran haid anda masih normal jika di dalam range 22 hingga 36 hari.

Kaedah ini sesuai untuk mereka yang mempunyai mestrual cycle yang  tetap.

kenal waktu subur3

Cara mengira waktu subur.

 1. Pantau menstrual cyclen sekurang-kurangnya 3 bulan
 2. Dapatkan purata panjang menstrul cycle
 3. Waktu subur adalah 14 hari sebelum tarikh period anda yang seterusnya

Telur ovum hidup selama 12-24 jam selepas anda ovulasi, dan sperma boleh hidup selama lima hingga tujuh hari. Sebaiknya, anda memerlukan banyak sperma yang bersedia untuk ‘menerkam’ pada ketika telur dibebaskan.

3. Ovulation Pregnancy Kit – OPK

Anda juga boleh membeli ovulation kit untuk mengetahui waktu subur. Saya cadangkan seperti di bawah kerana harganya murah dan tetap berkualiti. Anda memerlukan dalam kuantiti yang banyak 10-20 kit untuk memantau.

kenal waktu subur4

kenal waktu subur5

Kit ini membantu mengenal pasti hari paling subur dalam setiap kitaran dengan mengukur perubahan tahap hormon kesuburan utama – hormon luteinising (LH). Anda perlu mengambil sample air kencing dan monitor setiap hari bermula dari selepas period hingga ke waktu beberapa hari sebelum period. Pola yang jelas dengan perubahan warna akan memberitahu waktu sebenar anda subur.

tanda waktu subur 2

Kaedah lain adalah seperti memantau Body Basal Temperature (BBT). Namun saya tidak menceritakan di sini kerana kaedah itu sukar dan kurang efektif. Anda boleh mencari info itu. Semua kaedah di sebut di sini telah saya gunakan untuk kehamilan pertama  saya termasuklah kaedah BBT.

Tips Waktu Bersama

Waktu bersama juga penting dalam membantu meningkatkan peluang hamil. Saya kongsikan secara umum apa yang BOLEH dan Tidak Di galakkan anda lakukan.

 • Rancang waktu bersama setiap 2 hari. Sperma akan lebih pekat berbanding anda lakukan setiap hari
 • MOOD sangat penting. Anda perlu gembira ketika bersama. Elakkan dalam keadaan stress.
 • Mulakan dengan bergurau senda dan ini boleh meningkatkan mood anda.
 • Posisi. Posisi dari belakang meningkatkan peluang hamil.
 • Selepas bersama. Elakkan terus bangun atau ke tandas
 • Sebaikknya baring dengan kaki di letakkan di dinding selama 30-45 minit bagi membantu sperma berenang mencapai ovum
 • Pastikan kedua-dua anda dan pasangan sihat ketika bersama

kenal waktu subur 4

Detoks Meningkatkan Peluang Hamil

DETOKSIFIKASI, ATAU ‘DETOKS’ – Apakah maksud sebenar di sebalik perkataan ini? Bayangkan detoksifikasi sebagai pembersihan tubuh agar kita tampak dan rasa lebih hebat.

APABILA KITA MENDETOKS, KITA SEBENARNYA MEMBUANG RACUN DAN KESEMUA YANG TIDAK BAIK DARIPADA SISTEM TUBUH BADAN KITA.

Baca di sini untuk memahami tentang fungsi detoks menyeluruh Shaklee.

Toksin ini terkumpul di dalam sistem tubuh badan kita setiap kali kita bernafas, bersenam, makan dan minum. Toksin menjadi penjenayah yang bersarang dan merosakkan sel kita dan mengurangkan kesuburan.

Detoks juga membantu membersihkan segala kekotoran di dalam tubuh agar nutrisi sampai kepada sel dan tempat sepatutnya. Jom detoks hari ini!

Elakkan Stress Melampau

Pastikan anda menguruskan stress dan emosi dengan baik. Berkongsi masalah dan perasaan anda dengan pasangan atau mereka yang anda percaya.

Cuba selesaikan masalah anda dan tukar MASALAH anda kepada CABARAN.

STRESS – negatif word

CABARAN – positif word

atasi rasa sakit di bahu.jpg

Nutrisi Yang Boleh Membantu Anda Hamil

img_6318.jpg

Apa kita makan dan minum sebelum kehamilan adalah menentukan kesihatan ovum dan sperma serta organ peranakan. Jadi, para pakar mengesyorkan agar bakal ibu memilih pelbagai jenis makanan dan minuman yang sihat untuk kesihatan dan kesuburan anda.

Saya sarankan anda mengambil nutrisi seperti yang di cadangkan di bawah. Pengalaman saya mengambil nutrisi dari Shaklee, saya sangat recommended. Saya turut mengambil vivix ketika itu walaupun tidak tahu fungsi vivix.

Kita tidak mendapat nutrisi yang cukup dengan diet harian. Di sinilah suplemen nutrisi membantu topup lopong-lopong dalam diet kita.

Gaya hidup kita juga tidak sama dengan nenek moyang dahulu.

Kualiti udara, air dan makanan

Kita bekerja di dalam aircond sedangkan nenek kita membanting tulang di bawah panas matahari. 

Kita makan lebih prosess dan fozen food. Nenek kita makan sayur ulan yang di tanam sendiri.

Namun, pilihan di tangan anda.

perlukah kira kalori semasa diet

1. Vitamin C

img_6321

2. Asid Folic Dan B-Compleks

Beberapa bulan dalam merancang kehamilan, anda perlu mengambil secara konsisten.

image-5

3. Protien

Protien adalah binaan asas sel. Protien penting untuk binaan sel ovum dan sperma serta sistem peranakan yang sihat.

img_6349

img_6371

4. Vitamin D

Vitamin D, also known as the sunshine vitamin, is produced by the body as a response to sun exposure; it can also be consumed in food or supplements.

Vitamin D adalah penting untuk tulang yang kuat, kerana ia membantu badan menggunakan kalsium dari diet. Secara tradisi, kekurangan vitamin D telah dikaitkan dengan riket, penyakit di mana tisu tulang tidak mineralisasi dengan sempurna, yang membawa kepada tulang lembut dan kecacatan tulang. 

Sumber Vitamin D Terbaik

Malah Vitamin D memainkan peranan penting dalam meningkatkan peluang hamil. Saya sarankan anda berjalan atau exercise jogging di waktu pagi 3x seminggu bersama pasangan untuk mendapatkan Vitamin D yang cukup.

Ringkasan

Zuriat adalah rezeki kurniaan Allah. Sabar dan saling memahami antara pasangan adalah perkara utama. Saya juga sarankan anda berjumpa pakar jika masih tidak berjaya hamil selepas 6 bulan ke satu tahun.

tanda waktu subur 3

Bagaimanakah Jika Saya Ingin Mendapatkan Suplemen Shaklee?

Untuk mendapatkan tubuh yang sihat, kita semua mesti mengamalkan gaya hidup sihat yang mencukupi senaman, pengurusan tekanan yang baik, diet berkhasiat dan pemakanan suplemen yang sesuai.

Pemakanan anda menentukan prestasi dan produktiviti anda sepanjang hari. Ia adalah kunci utama yang memelihara kesihatan dan tenaga apabila anda semakin berusia. Amalkan gaya hidup sihat yang mencukupi senaman, pengurusan tekanan yang baik, diet berkhasiat dan pemakanan suplemen yang sesuai.

Shaklee Corporation teleh membuktikan semua produknya memiliki standard tertinggi dengan bukti penyelidikan bertahun-tahun. Produk Shaklee adalah selamat, terbukti berkesan dan efektif. Shaklee bukanlah pengeluar produk timbang kilo seperti lambakan produk kesihatan sekarang.

Kami memberi jaminan bahawasanya produk kami tulen dan selamat. Bukankan itu yang anda cari?

Berita baik untuk semua kerana produk Shaklee menjadi lebih murah kerana #zeroGST bermula 1 June 2018. Untuk membuat pembelian secara online melalui website shaklee2u, anda boleh klik link di bawah.

KLIK DI SINI—> Harga Set Kehamilan/Pra Natal Shaklee

img_6313

Nak mendapatkan produk Shaklee pada harga secara istimewa dengan penjimatan sehingga 20% serta berpeluang menjana pendapatan 4 – 5 angka sebulan?

Hubungi saya hari ini 019-4008642 untuk pendaftaran sebagai ahli.

Extra Tips : Anda boleh guna ID saya 1204762 secara PERCUMA untuk mendapatkan keahlian Shaklee. Hubungi saya (019-4008642) sekiranya anda memerlukan bantuan untuk pendaftaran atau sebarang pertanyaan mengenai artikel ini.

Kenapa Anda Perlu Pilih Saya dan Shaklee?

Sekiranya anda inginkan hidup yang sihat, Shaklee telah membuktikan bahawa produknya boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular.

Saya sangat komited untuk mengubah tahap kesihatan anda melalui BigWhyShaklee dan ini yang saya alami sejak menemui Shaklee tahun 2013. Saya memberi konsultasi secara percuma, cara pemakanan melalui ShakleeWay dan ianya ekslusif untuk pengguna Shaklee dengan saya.

Saya mempunyai objektif #StayYoungRetireHealthy kerana Health is Wealth. Bagaimana dengan anda?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee dan berpeluang jana pendapatan 4-5 angka boleh hubungi saya dan saya akan sedaya upaya membantu anda.

❤️Skinny is not sexy.
❤️Health is!

Klik di sini untuk menyertai program Detoks Shaklee 

cara detoks mudah

Klik disini —–> 6019-4008642 (Ayu)

Klik disini —–> Blog – kusupermak.com

Klik disini —–> FB: Norhidayu Darus

Klik disini —–> Ig – mudahnya_cantik_berpantang

Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. Harga promosi tertakluk dengan syarat sah selagi stok masih ada.

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.