Mata Letih Tanda Penyakit?

Posted by

Pemakanan yang tidak seimbang dan gaya hidup seperti bekerja dengan mengadap komputer terlalu lama boleh menyebabkan punca pelbagai masalah mata seperti mata keletihan dan menjadi kering. Keadaan yang lebih buruk mungkin timbul seperti katarak dan myopia seiring dengan peningkatan umur. Adakah mata letih tanda penyakit?

Adakah Mata Letih Tanda Penyakit Berikut?

Myopia

Nearsightedness (myopia) atau rabun adalah keadaan penglihatan di mana anda dapat melihat objek yang berdekatan dengan anda dengan jelas, tetapi objek yang lebih jauh adalah kabur. Ia berlaku apabila bentuk mata anda menyebabkan sinar cahaya membengkokkan (refract) secara salah, memfokuskan imej di hadapan retina anda dan bukan pada retina anda.

Peperiksaan mata boleh mengesahkan keadaan kecerahan. Kebiasaannya anda perlu memakai cermin mata, kanta lekap atau pembedahan refraktif untuk mengatasi masalah ini. Atasi mata letih tanda penyakit anda secepat mungkin.

Gejala dapat dilihat termasuk:

 • Penglihatan kabur apabila melihat objek jauh
 • Keperluan untuk menjejalkan atau sebahagiannya menutup kelopak mata untuk melihat dengan jelas
 • Sakit kepala yang disebabkan oleh jangkitan mata
 • Kesukaran melihat semasa memandu kenderaan, terutamanya pada waktu malam (miopia malam akibat kekurangan cahaya)
 • Pseudomyopia ialah myopia atau rabun yang berlaku setelah jangka masa yang lama atau selepas beberapa tahun terdedah dengan gaya hidup seperti mononton tv, membaca, dan melihat computer atau telefon pada jangka masa yang lama, kurang atau lebih pencahayaan. Ia boleh menyebabkan mata letih tanda penyakit.

Katarak

Lensa mata adalah terdiri dari air dan protein. Protien tersusun dalam keadaan di mata membenarkan cahaya masuk ke dalam mata secukupnya membolehkan kita melihat. Seiring dengan usia, protein di dalam mata boleh berkumpul atau rosak akibat radikal bebas dan membentuk katarak yang boleh menyebabkan penglihatan menjadi kabur.

mata letih tanda penyakit

Computer Vision Syndrome

75% mereka yang menggunakan computer di tempat kerja mengalami Computer Vision Syndrome (CVS). CVS boleh di sebabkan oleh jarak pengilihatan skrin computer yang tidak sesuai (terlalu dekat), terlebih atau kurang pencahayaan, postur badan yang tidak betul dan terlalu lama pada skrin.

Contohnya ialah Eyestrain atau ketegangan mata adalah keadaan biasa yang berlaku apabila mata anda menjadi letih, seperti semasa memandu jarak jauh atau menatap skrin komputer dan peranti digital lain.

Gejala dapat dilihat termasuk:

 • Mata penat, terbakar atau mata gatal
 • Mata berair atau kering
 • Penglihatan kabur atau berganda
 • Sakit kepala
 • Leher, bahu atau belakang
 • Meningkatkan sensitiviti kepada cahaya
 • Kesukaran menumpukan perhatian

Di sebabkan mata dan kepala kita berkongsi deria yang sama, mereka yang mengalami CVS boleh mengalami keadaan sakit kepala dan sakit di bahagian leher dan bahu pada masa yang sama. Maka, mata letih tanda penyakit yang akan timbul di kemudian hari.

Mata anda mungkin mudah letih jika anda merenung selama tempoh lama di komputer, telefon pintar, atau permainan digital. Doktor mata memanggil ia sebagai sindrom penglihatan komputer ini atau ketegangan mata. Ia memberi kesan kepada kebanyakan orang yang menggunakannya.

mata letih tanda penyakit

Masalahnya menjadi lebih teruk apabila ramai orang menggunakan telefon pintar lebih dekat dengan mata anda daripada buku atau akhbar. Itu memaksa mata bekerja lebih keras daripada biasa kerana mereka memberi tumpuan kepada perkataan yang kecil.

Peranti digital juga boleh dikaitkan dengan keletihan mata kerana anda cenderung untuk kurang berkelip ketika melihat skrin komputer.

Kebiasaannya kita berkelip sekitar 18 kali seminit. Ini berlaku secara semulajadi untuk menyegarkan mata. Tetapi kajian menunjukkan bahawa mereka yang sering mengguna komputer atau telefon pintar dalam jangka masa yang lama hanya berkelip kira-kira separuh dari kebiasaan. Ini boleh menyebabkan mata kering, letih, gatal, dan terbakar.

Bagaimana Anda Boleh Mencegah Kemungkinan Masalah Mata ?

Amalkan beberapa alternatif mudah sebagai langkah pencegahan untuk mengelak keadaan lebih buruk. Antaranya seperti berikut;

Posisi Skrin Komputer Anda

 • Letakkannya 20-26 inci dari mata anda dan sedikit di bawah paras mata.
 • Bersihkan habuk dan cap jari secara teratur dari permukaan. Smudges dapat mengurangkan kontras dan membuat masalah seperti silau dan pantulan.
 • Pilih skrin yang condong dan berpusing.
 • Gunakan penapis silau untuk skrin anda.

Persekitaran Tempat Kerja Anda

 • Pencahayaan yang terang dan silau yang terlalu banyak boleh menangkis mata anda dan menjadikannya sukar untuk melihat objek pada monitor anda. Masalah paling teruk adalah dari sumber di atas atau di belakang anda, termasuk pencahayaan dari lampu dan cahaya matahari. Jika anda memerlukan cahaya untuk menulis atau membaca, gunakan lampu meja laras. Dan menutup tirai atau warna dan elakkan letakkan monitor anda secara langsung di hadapan tetingkap atau dinding putih. Letakkan perlindungan anti silau ke atas skrin jika perlu.
 • Gunakan kerusi boleh laras.
 • Letakkan pemegang dokumen di sebelah skrin komputer anda.

Tabiat Kerja Anda

 • Ambil rehat secara tetap dari kerja komputer atau telefon.
 • Berkelip sering untuk menyegarkan mata anda. Ramai orang kurang berkelip sebanyak 50% daripada biasa apabila bekerja di hadapan komputer, yang boleh menyumbang kepada mata kering. Berkelip menghasilkan air mata yang melembapkan dan menyegarkan mata anda. Cuba buat kebiasaan untuk berkedip lebih kerap apabila melihat monitor.Cuba tips ini untuk merehat mata. Amalkan peraturan 20-20-20: Setiap 20 minit, lihatlah sejauh 20 kaki selama sekurang-kurangnya 20 saat.
 • Jika anda perlu memandu jarak jauh, pertimbangkan untuk memakai cermin mata hitam dengan kanta terpolarisasi dan perlindungan UV.

Rutin Penjagaan Mata Anda

 • Sapukan kain lap direndam dalam air suam untuk penat, mata kering (pastikan mata anda ditutup).
 • Gunakan pelembab mata yang tidak mengandungi pengawet untuk menyegarkan mata anda apabila mereka berasa kering. Dapatkan nasihat doctor jika berterusan.
 • Untuk membantu mengelakkan mata kering di dalam rumah, gunakan pembersih udara untuk menapis habuk dan humidifier untuk menambah kelembapan ke udara.
 • Apabila melakukan kerja yang rapat, berehat seketika dan legakan ketegangan otot dengan senaman ringan. Tutup mata anda dan nafas panjang melalui hidung anda; tahan selama empat saat, kemudian tarik nafas. Teruskan pernafasan dalam selama 15 hingga 30 saat. Lakukan senaman sederhana ini beberapa kali sehari.
 • Had masa skrin. Ini amat penting untuk kanak-kanak. Amalkan aktiviti luar rumah untuk mata melihat pada jarak jauh pula.

Gaya Hidup Anda

Berhenti Merokok. Ia menjadikan anda lebih cenderung untuk mendapatkan katarak, merosakkan saraf optik anda, dan degenerasi makular, di antara banyak masalah perubatan lain. Sekiranya anda cuba membuang tabiat merokok sebelum memulakannya lagi, teruskan. Semakin banyak kali anda cuba berhenti, semakin besar kemungkinan anda berjaya.

Anda TIDAK PERNAH RUGI kerana tidak merokok. Bahkan semakin di hargai dan di sayangi oleh isteri dan anak-anak.

Pemakanan Anda

Mengekalkan diet seimbang, sihat adalah kunci untuk menjaga mata anda sihat, dan boleh membantu mengurangkan risiko anda untuk membangunkan keadaan mata. Keadaan mata yang serius boleh dielakkan jika anda memasukkan makanan yang mengandungi pelbagai vitamin, nutrien, dan mineral, yang dikenali sebagai antioksidan.

Keadaan mata yang mungkin anda dapat mencegah dengan diet yang sihat termasuk: katarak, yang menyebabkan penglihatan mendung degenerasi makula yang berkaitan dengan usia, yang boleh mengehadkan penglihatan anda glaukoma mata kering penglihatan malam.

Diet anti-oksida ini menghalang radikal bebas yang boleh menjejaskan kesihatan anda dengan cara yang negatif. 

Makanan yang baik untuk kesihatan anda bermula dengan makanan di pinggan anda! Mata anda memerlukan banyak jenis antioksidan untuk kekal sihat. Ini termasuk: lutein zeaxanthin Vitamin A, C, E, beta-karoten, asid lemak omega-3 dan zink. Anda perlu mengehadkan penggunaan makanan tidak sihat yang diproses, mengandungi lemak tepu, atau tinggi gula.

mata letih tanda penyakit

Nutrien seperti asid lemak omega-3, lutein, zink, dan vitamin C dan E mungkin membantu menangani masalah penglihatan yang berkaitan dengan usia seperti degenerasi glaucoma dan katarak.

5 Makanan Untuk Mata Sihat dan Cantik

1. Ikan

Ikan, terutama salmon, merupakan makanan yang hebat untuk kesihatan mata. Salmon dan ikan jenis lain mempunyai asid lemak omega-3. Ini adalah lemak “sihat”. Omega-3 asid lemak boleh menyumbang kepada pembangunan visual dan kesihatan retina di belakang mata. Mereka juga boleh membantu mengelakkan kekeringan pada mata dan mengekalkan kelembapan.

asid lemak Omega-3

Omega-3 yang mengandungi EPA dan DHA juga memainkan peranan penting dalam penghantaran maklumat di antara saraf. Memberi kesan positif kepada perasaan, kognitif, daya ingatan, pembelajaran dan fokus. Selan itu, ia turut memberikan kesan penuaan yang sihat, dimana boleh melambatkan permulaan penyakit yang berkaitan dengan usia dan minda seperti Alzheimer dan nyanyuk.

2. Telur

Telur adalah makanan yang hebat untuk dimakan untuk kesihatan mata. Jeruk mengandungi vitamin A, lutein, zeaxanthin, dan zink, yang semuanya penting untuk kesihatan mata. Vitamin A melindungi kornea. Kornea adalah permukaan mata. Lutein dan zeaxanthin mengurangkan peluang untuk mendapatkan keadaan mata yang serius seperti degenerasi makula dan katarak yang berkaitan dengan usia. Zink menyumbang kepada kesihatan retina. Retina adalah bahagian belakang mata. Zink juga membantu mata melihat pada waktu malam.

3. Kekacang

Badam, seperti kacang dan biji lain, biasanya baik untuk kesihatan mata. Almond mengandungi vitamin E berupaya menentang molekul yang tidak stabil yang menyasarkan tisu yang sihat. Mengambil jumlah vitamin E secara tetap boleh membantu mencegah degenerasi makula yang berkaitan dengan usia serta katarak. Anda harus mengambil sekitar 22 IU,atau 15 mg vitamin E sehari. Satu hidangan badam adalah kira-kira 23 kacang, atau ¼ cawan, dan mempunyai 11 IU. Kacang dan biji lain yang mengandungi vitamin E termasuk biji bunga matahari, hazelnut, dan kacang.

4. Lobak

Lobak pula terkenal dengan baik untuk kesihatan mata. Seperti kuning telur, wortel mempunyai vitamin A dan juga beta karoten. Vitamin A dan beta karotena membantu permukaan mata dan juga boleh membantu mencegah jangkitan mata dan keadaan mata yang serius serta mata letih tanda penyakit.

5. Buah-buahan Sitrus

Buah-buahan sitrus mengandungi vitamin C, yang merupakan kunci untuk kesihatan mata. Vitamin, yang didapati terutamanya dalam buah-buahan dan sayur-sayuran segar, menyumbang kepada saluran darah yang sihat di mata anda. Ia boleh memerangi perkembangan katarak, dan dalam kombinasi dengan vitamin dan nutrien lain, degenerasi makula yang berkaitan dengan usia.

Cara Menjaga Mata Dengan ShakleeWay

Sekiranya anda ingin mencuba Set Shaklee Untuk Kesihatan Mata dan mendapatkan produk semulajadi yang hebat sebagai suplemen untuk masalah mata anda, berikut adalah cadangan produk yang sesuai.

 1. Omega Guard – Omegaguard Shaklee tinggi DHA & EPA untuk keperluan mata anda. Melembabkan mata dan mengurangkan masalah mata letih serta risiko keradangan mata.
 2. Vivix – Mengandungi polifenol yang merupakan anti-oksida berupaya melindungi dan membaiki sel-sel di dalam mata supaya boleh pulih dengan cepat apabila mereka berada di dalam kerosakan.
 3. Carotomax – Membekalkan beta-karoten dan lutien dari bahan semulajadi. Merupakan anti-oksida yang melindungi mata dari kerosakan akibat radikal bebas seperti sinaran UV dari cahaya matahari dan skrin komputer serta melindungi mata letih tanda penyakit.
 4. Vitamin E Complex – Melindungi dan memperbaiki keadaan mata, menguatkan salur darah di dalam mata serta mengurangkan risiko pembuluh darah pecah di dalam mata. Malah berupaya mengurangan mata letih tanda penyakit.
 5. Sustained Release Vitamin C – menyumbang kepada saluran darah yang sihat di mata anda. Ia boleh memerangi perkembangan katarak, dan dalam kombinasi dengan vitamin dan nutrien lain di atas.

Vitamin Shaklee mata letih tanda penyakit

img_3919

Kenapa Anda Perlu Pilih Saya dan Shaklee?

Sekiranya anda inginkan hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produknya boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular.

Saya sangat komited untuk mengubah tahap kesihatan anda melalui BigWhyShaklee dan ini yang saya alami sejak menemui Shaklee tahun 2013. Saya memberi konsultasi secara percuma, cara pemakanan melalui ShakleeWay dan ianya ekslusif untuk pengguna Shaklee dengan saya.

Saya mempunyai objektif #StayYoungRetireHealthy kerana Health is Wealth. Bagaimana dengan anda?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk atasi mata letih tanda penyakit dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee dan berpeluang jana pendapatan 4-5 angka boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

SMS/ Wasap – 6019-4008642 (Norhidayu)

Blog – kusupermak.com

FB: Norhidayu Darus

Ig – mudahnya_cantik_berpantang

Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. 

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.