Kelengkapan Jemaah Haji Dan Umrah

Posted by

ASSALAMUALAIKUM. InsyaAllah pernerbangan pertama jemaah haji 1439H/2018 dijadual berlepas dari tanah air pada 14 Julai ini manakala penerbangan terakhir pada 14 Ogos 2018. Syukur dan tahniah saya ucapkan kepada anda yang terpilih menjadi tetamu Allah pada tahun ini. Lazimnya, bakal tetamu Allah SWT yang kali pertama atau pun kali kedua mahu berangkat ke Tanah Suci untuk menunaikan ibadat umrah sering bertanya mengenai Kelengkapan Jemaah Haji Dan Umrah yang perlu dibawa ke Makkah dan Madinah sepanjang tempoh beribadat.

Seperti sedia maklum, telekung dan ihram adalah keperluan yang tidak lagi perlu dinyatakan kerana jemaah sedia maklum dengan kegunaan kedua-duanya sebagai Kelengkapan Jemaah Haji Dan Umrah. Namun, jumlah pakaian, sama ada baju kurung atau jubah, baju tidur, tuala dan seluar panjang sering menjadi persoalan.

Namun, tidak ramai yang bertanya keperluan kesihatan sebelum berangkat dan ketika berada di Tanah Suci kerana kebiasaannya ia kurang di titik beratkan. Jika bernasib baik, jemaah yang masih muda biasanya kurang mendapat masalah kesihatan.

Namun kebanyakan jemaah berusia dan warga emas selalu mengalami masalah kesihatan sehingga menjejaskan aktiviti haji.

Cabaran Masalah Kesihatan Jemaah Haji

Masalah Jantung, Paru-Paru dan Jangkitan Kuman

MASALAH jantung, paru-paru dan jangkitan kuman dikenal pasti tiga punca utama yang menyebabkan kematian jemaah haji Malaysia di Tanah Suci.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, seramai 411 jemaah haji Malaysia direkodkan meninggal dunia di Tanah Suci sejak 2010.

“Secara keseluruhan tiga punca utama kematian mereka adalah disebabkan masalah jantung (44 peratus), paru-paru (32 peratus) dan jangkitan kuman (5 peratus),” katanya.

Astro Awani

 Kelengkapan Jemaah Haji Dan Umrah

Kesesakan dengan jutaan jemaah dari seluruh dunia boleh meningkatkan risiko mereka mendapat jangkitan yang boleh membawa maut seperti wabak penyakit meningokokus invasif (IMD).

Bukan hanya persediaan mental, fizikal, rohani dan keperluan, malah setiap jemaah haji juga diwajibkan mengambil vaksin meningokokus kuadrivalen sebagai syarat mendapatkan visa sejak 2001 lagi.

Berada di kawasan yang padat dengan manusia dalam tempoh lama semasa haji dan umrah boleh menyebabkan bakteria meningokokus mudah merebak. Jemaah yang terdedah kepada bakteria ini boleh mendapat penyakit atau menjadi pembawa dan menjangkiti orang lain.

Mungkin ada yang tahu tapi tidak ketinggalan juga segelintir daripada kita mempersoalkan mengenai kepentingan pengambilan vaksin yang diwajibkan oleh kerajaan Arab Saudi kepada jemaah haji dan umrah.

Ia susulan wabak penyakit meningokokus, pembawa maut di 16 negara seluruh dunia 18 tahun lalu (pada tahun 2000). Wabak berkenaan membabitkan jemaah haji yang pulang ke negara masing-masing dan individu berdekatan mereka yang dijangkiti.

Strok Haba

Suhu yang tinggi pernah mencecah 50 deg C pada tahun 2016 menyebabkan ramai jemaah terkena strok haba dan dehidrasi serta kekejangan dek berulang alik dari hotel ke Masjidil Haram. Faktor usia seiring dengan sistem imunisasi yang lemah dan perubahan cuaca menyebabkan sebahagian jemaah mengalami demam, batuk dan selsema.

masalah kesihatan jemaah haji dan stroke haba

Masalah kesihatan adalah antara masalah utama yang perlu di tangani oleh pegawai bertugas dalam memastikan jemaah berupaya menjalankan ibadah sebaik mungkin.

Nutrisi Penting Untuk Kelengkapan Jemaah Haji Dan Umrah

Sebaik-baiknya mantapkan imun sistem kita dan konsisten mengambil suplemen nutrisi untuk mengekalkan kecergasan yang optimum. Ibu dan bapa kita mungkin tidak sedar akan hal ini dek terlalu gembira menjadi tetamu Allah, maka menjadi tanggungjawab kita untuk memberitahu dan sebaiknya membekalkan mereka dengan keperluan nutrisi. Ini membantu mereka untuk kekal bertenaga sepanjang musim haji. Sudah tentu objektif mereka ingin menunaikan fardu haji dengan sebaik mungkin dan mendapat haji yang mabrur. InsyaAllah, dengan kesihatan yang baik, hajat itu dapat disempurnakan.

Pengalaman Ibu saya sendiri apabila pulang ke tanah air, mengalami demam dan batuk. Menurut kata orang, di sebabkan berubah angin. Batuk yang ibu saya alami mengambil masa berbulan untuk sembuh walaupun telah menelan pelbagai jenis ubat termasuk antibiotik. Ketika itu saya belum mengenali Shaklee, kalau tidak sudah tentu saya pasti membekalkan supplement Shaklee kepada ibu tersayang sebelum berangkat. Walaupun begitu, sekarang seluruh ahli keluarga saya mengamalkan supplement terbaik ini untuk kesihatan yang lebih baik.

Saya cadangkan jemaah Haji dan Umrah mengamalkan Set Shaklee Untuk Kesihatan Optimum dan membawa bekalan secukupnya sebelum berangkat. Menurut pengetahuan saya, jemaah terpaksa bersesak dan beratur utuk membeli ubat jika tidak sihat. Alangkah mudahnya jika kita sendiri bersedia lebih awal dapat fokus hanya beribadat di sana.

Kelengkapan Jemaah Haji Dan Umrah

Shaklee merupakan produk semulajadi yang hebat, halal serta di kenali ramai.

Berikut adalah cadangan produk yang sesuai untuk di amalkan sebagai Kelengkapan Jemaah Haji Dan Umrah sebelum berangkat dan ketika berada di Tanah Suci.

Kelengkapan Jemaah Haji Dan Umrah – Nutrisi Sebelum Berangkat

  1. Omega Guard – Omegaguard Shaklee tinggi DHA & EPA untuk kesihatan jantung. Mengawal kolestrol dalam badan dan membantu imun sistem. Mengurangkan lenguh-lenguh badan jika di ambil bersama Ostematrix.
  2. Vitalea Multi-Vitamin – Membekalkan vitamin dan mineral untuk keperluan tubuh.
  3. B-Compleks – Membekalkan 9 jenis vitamin B yang berperanan untuk melancarkan fungsi tubuh. Meningkatkan metabolisma dan pembakaran lemak. Merupakan vitamin anti-stress, anti kemurungan sekali gus mengurangkan masalah keletihan.
  4. Ostematrix – Membekalkan kalsium dan magnesium untuk kekuatan tulang, mengelak risiko tulang mudah retak atau osteoporosis. Mengandungi Vitamin D yang membantu penyerapan dengan sempurna oleh tubuh.
  5. Sustained Release Vitamin C – Membekalkan vitamin C yang membantu meningkatkan imun sistem, mengurangkan risiko selsema dan demam yang berpanjangan.
  6. Vivix (Tambahan) – Mengandungi polifenol yang merupakan anti-oksida berupaya melindungi dan membaiki sel-sel tubuh supaya boleh pulih dengan cepat apabila mereka berada di dalam kerosakan. Meningkatkan sistem imunisasi tubuh secara semulajadi.

keperluan jemaah haji dan umrah

Kelengkapan Jemaah Haji Dan Umrah – Tambahan Nutrisi Ketika Di Tanah Suci

  1. CoQ Trol – Melancarkan aliran darah dan meningkatkan prestasi jantung.
  2. Performance Drinks – Minuman Isotonik tanpa gas untuk tenaga segera yang berpanjangan dan mengurangkan risiko dihidrasi serta stroke haba.

Kenapa Anda Perlu Pilih Saya dan Shaklee?

Jika anda tertanya-tanya bagaimana untuk membuat order atau pembelian. Anda mempunya 2 pilihan sama ada membeli sendiri secara online.

Klik disini —–>  SHOP

Atau anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai produk serta ingin mendapatkan harga terkini dan harga prosmosi. Boleh wasap saya 6019-4008642 (Ayu).

Klik disini —–>  WASAP

Kenapa Anda Perlu Pilih Saya dan Shaklee?

Sekiranya anda inginkan hidup yang sihat, Shaklee telah membuktikan bahawa produknya boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular.

Saya sangat komited untuk mengubah tahap kesihatan anda melalui BigWhyShaklee dan ini yang saya alami sejak menemui Shaklee tahun 2013. Saya memberi konsultasi secara percuma, cara pemakanan melalui ShakleeWay dan ianya ekslusif untuk pengguna Shaklee dengan saya.

Saya mempunyai objektif #StayYoungRetireHealthy kerana Health is Wealth. Bagaimana dengan anda?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee dan berpeluang jana pendapatan 4-5 angka boleh hubungi saya dan saya akan sedaya upaya membantu anda.

Klik disini —–> 6019-4008642 (Ayu)

Klik disini —–> Blog – kusupermak.com

Klik disini —–> FB: Norhidayu Darus

Klik disini —–> Ig – mudahnya_cantik_berpantang

Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. 

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.