Kelebihan ESP Shaklee – Soy Protein Isolate Powder

Posted by

Kenali Keperluan Protien

Protein adalah seperti blok yang membina tubuh kita, seperti batu bata yang membina rumah dan bangunan. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan and perkembangan. Setiap sel tubuh kita, semuanya terdiri dengan protein. Protein adalah seperti blok yang membina tubuh anda. Bayangkan dinding rumah yang kekurangan batu-bata, maka yang lopong sana sini boleh terkena tempias air hujan dan angin ribut. Apakah kelebihan ESP Shaklee?

Jadi protein memainkan peranan penting dalam menyokong pertumbuhan and perkembangan setiap fungsi tubuh.

Protein adalah zat penting yang terdapat dalam sel dalam tubuh manusia. Malah, kecuali untuk air, protein adalah bahan yang paling banyak di dalam badan anda. Protein ini dihasilkan oleh badan anda menggunakan protein dari sumber pemakanan yang kita makan. Ia digunakan dalam banyak proses penting dan oleh itu perlu diganti secara konsisten. 

Antara Fungsi Utama Protien

 1. Repair & Maintenance

Protein dipanggil blok bangunan badan. Ia dipanggil ini kerana protein adalah penting dalam penyelenggaraan tisu badan, termasuk pembangunan dan pembaikan. Rambut, kulit, mata, otot dan organ semuanya dibuat daripada protein. Inilah sebabnya mengapa kanak-kanak memerlukan lebih banyak protein per kilogram berat badan daripada orang dewasa; mereka tumbuh dan membangun tisu protein baru.

2. Sumber Tenaga

Protein adalah sumber utama tenaga. Jika anda mengambil lebih banyak protein daripada yang anda perlukan untuk penyelenggaraan tisu badan dan fungsi lain yang diperlukan, badan anda akan menggunakannya untuk tenaga. Sekiranya tidak diperlukan kerana pengambilan sumber tenaga yang lain seperti karbohidrat, protein akan digunakan untuk mencipta lemak dan menjadi sebahagian daripada sel-sel lemak.

3. Bantu Penghasilan Hormon Penting

Protein terlibat dalam penciptaan beberapa hormon. Bahan-bahan ini membantu mengawal fungsi badan yang melibatkan interaksi beberapa organ. Insulin, protein kecil, adalah contoh hormon yang mengawal gula darah. Ia melibatkan interaksi organ seperti pankreas dan hati. Secretin, adalah satu lagi contoh hormon protein. Bahan ini membantu dalam proses pencernaan dengan merangsang pankreas dan usus untuk mencipta jus pencernaan yang diperlukan.

4. Bantu Penghasilan Enzim Penting

Enzim adalah protein yang meningkatkan kadar tindak balas kimia dalam badan. Sebenarnya, kebanyakan tindak balas kimia yang diperlukan dalam badan tidak akan berkesan tanpa enzim. Sebagai contoh, satu jenis enzim berfungsi sebagai bantuan untuk mencerna protein besar, karbohidrat dan molekul lemak ke dalam molekul yang lebih kecil, manakala yang lain membantu penciptaan DNA.

5. Membantu Mengangkut Molekul Tubuh

Protein adalah unsur utama dalam pengangkutan molekul tertentu. Sebagai contoh, hemoglobin adalah protein yang mengangkut oksigen ke seluruh tubuh. Protein juga kadang kala digunakan untuk menyimpan molekul tertentu. Ferritin adalah contoh protein yang menggabungkan dengan besi untuk penyimpanan di dalam hati. Protein juga penting dalam membawa keluar kolestrol dalam tubuh. Kekurangan protien menjejaskan sebahagian proses tubuh.

6. Membantu Penghasilan Anti-Bodi

Protein membentuk antibodi yang membantu mencegah jangkitan, sakit dan penyakit. Protein ini mengenal pasti dan membantu dalam memusnahkan antigen seperti bakteria dan virus. Mereka sering bekerja bersamaan dengan sel-sel sistem imun yang lain. Sebagai contoh, antibodi ini mengenal pasti dan kemudian mengelilingi antigen untuk memastikan ia terkandung sehingga mereka boleh dimusnahkan oleh sel darah putih.

Tanda-tanda Tubuh Kekurangan Protien

Tubuh kita berfungsi secara unik dan sistematik. Tubuh sebenarnya mampu memberi isyarat ketika kekurangan atau perlukan nutrien tertentu. Hebatnya ciptaan Allah S.W.T.

Jom tengok apakah tanda-tanda anda perlukan lebih protien.

 1. Hati berlemak, atau pengumpulan lemak dalam sel hati. Jika tidak dirawat, keadaan ini boleh menjadi penyakit hati berlemak, menyebabkan keradangan, parut hati dan kegagalan hati yang berpotensi. Hati berlemak adalah keadaan yang biasa di kalangan orang gemuk, serta mereka sering mengambil banyak alkohol. Kajian menyebut bahawa kekurangan sintesis protein sebagai pengangkut lemak yang dikenali sebagai lipoprotein, mungkin menyumbang kepada keadaan pengumpulan lemak pada hati.

 2. Selalu terkena jangkitan. Kekurangan protein juga boleh menyumbang kepada sistem imun yang lemah. Fungsi imun terjejas boleh meningkatkan risiko atau jangkitan. Satu kajian kecil pada wanita yang lebih tua menunjukkan diet protein rendah selama sembilan minggu secara signifikan mengurangkan tindak balas imun mereka.

  kekurangan protein menyebabkan rambut gugur

 3. Warna kuku yang pucat dan terdapat garis melintang pada kuku anda.
 4. Keguguran rambut yang ketara.
 5. Lesu dan keletihan
 6. Nafsu makan yang tinggi dan selalu “craving” pada makanan tinggi kalori.
 7. Kulit tidak sekata.
Tanda kekurangan Protein
Bahaya Kekurangan Protien

Kenapa Saya Harus Memilih Soya Dalam Diet Saya?

kenapa esp untuk anda

Soya adalah satu-satunya protein berasaskan tumbuhan yang mengandungi semua 9 asid amino penting, dan mempunyai faedah tambahan lain seperti isoflavon.

 • Soya sumber protien adalah bebas kolesterol berbanding sumber haiwan.
 • Rendah lemak tepu (saturated-fat)
 • Tinggi dengan banyak nutrien penting, seperti vitamin B dan kalsium.

diet soya untuk kurus

8 Kebaikan Utama Soya

Protein Soya yang menawarkan pelbagai faedah kesihatan yang tidak terdapat dalam protien haiwan seperti daging. 

1. Manfaat Soya Dan Asid Amino

Asid amino adalah blok bangunan protein yang badan anda digunakan untuk menghasilkan hormon, jus pencernaan, antibodi, dan enzim. Terdapat sembilan amino penting asid yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh anda mesti mendapat dari diet anda.

Soy selesai protein kerana ia mengandungi semua sembilan penting asid amino, bermakna ia bersamaan dengan protein haiwan dalam kualiti protein. Tetapi tidak semua kacang soya dicipta sama. Kualiti dan Kandungan asid amino akan berbeza mengikut tanah keadaan dan pertumbuhan yang berubah-ubah dan menuai keadaan. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bekalan produk protein kedelai sembilan asid amino penting.

2. Manfaat Soya Untuk Mengawal Kolestrol

Kajian menunjukkan bahawa isoflavon soya membantu mengurangkan jumlah kolesterol (LDL). Ini penting untuk kesihatan jantung kerana LDL kolesterol boleh menyumbat arteri anda dan meningkatkan risiko anda untuk mendapat penyakit jantung koronari.

Selain menurunkan LDL-kolesterol, soya juga memberi rangsangan kepada HDL – kolesterol, yang melindungi terhadap penyakit jantung, dan mengurangkan tahap trigliserida (lemak lain sebatian dalam darah yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung) .

Kajian juga menunjukkan bahawa wanita menopaus mengambil suplemen protein soya (kaya dalam isoflavon) mengalami yang signifikan peningkatan keanjalan dinding arteri mereka. Keanjalan ini telah ditunjukkan dengan penurunan umur, perubahan yang dilihat sebagai faktor risiko untuk kesihatan kardiovaskular

3. Manfaat Soya Untuk Tulang

Protein soya adalah sumber pemakanan yang sangat baik dan tingi kalsium. Oleh itu protein dari soya juga menawarkan kelebihan kesihatan tulang. Isoflavon dalam soya mengurangkan kehilangan ketumpatan tulang, membantu pembentukan tulang, dan meningkatkan ketumpatan tulang.

Dua Kajian penting telah menunjukkan bahawa di kalangan wanita Asia yang menopause, mereka yang konsisten dalam pengambilan soya adalah kurang cenderung mengalami patah tulang sebanyak 1/3.

4. Manfaat Soya Kepada Kulit

kenapa esp untuk anda2

Isoflavon di dalam soya penting untuk mengikat dan menguatkan hormon estrogen pada kulit dan hormon estrogen dikaitkan dengan penampilan kulit yang lebih anjal. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan isoflavon meningkat keanjalan kulit dan meningkatkan sintesis/penghasilan kolagen. Maka tak hairan la mereka yang rajin mengambil ESP shaklee mempunyai kulit yang lebih anjal dan berseri.

5. Manfaat Soya Kepada Payudara dan Prostate

Di negara-negara Asia, di mana soyfood menjadi sebahagian daripada diet harian, kadar kanser payudara adalah lebih rendah daripada di negara barat. Pemerhatian ini membantu menimbulkan spekulasi bahawa soyfoods mengurangkan risiko kanser payudara. Walau bagaimanapun, selepas bertahun-tahun penyelidikan, tidak jelas bahawa wanita yang bermula untuk mengambil soyfoods pada masa dewasa akan lebih rendah risiko kanser mereka. Sebaliknya, kesan perlindungan nampaknya berkaitan dengan penggunaan soya dari awal. Iaitu, wanita yang mengambil makanan ini sejak kanak-kanak dan / atau remaja mungkin mempunyai risiko yang lebih rendah untuk kanser payudara di kemudian hari. Kesan perlindungan dari soya dianggap perlu untuk membantu tindakan isoflavon soya pada perkembangannya payudara dalam sel-sel payudara lebih banyak tahan lasak atau tidak mudah rosak untuk berubah menjadi sel-sel kanser di kemudian hari.

Kajian yang dijalankan di China dan Amerika Syarikat menunjukkan bahawa penggunaannya jumlah sederhana kacang soya hingga 1½ hidangan setiap hari-dikaitkan dengan pengurangan sebanyak 25 hingga 50% dalam risiko kanser payudara.

Walaupun hipotesis bahawa soya awal pengambilan adalah perlindungan terhadap kanser payudara tetap menjadi spekulatif, kerana jumlahnya soya yang diperlukan untuk manfaat adalah sederhana. Tetapi soya menyediakan nutrisi yang baik, tidak ada sebab untuk tidak menggalakkan kanak-kanak perempuan untuk mengambil soya.

susu soya makanan rutin masyarakat cina

6. Manfaat Soya kepada Wanita Menopaus

Kajian silang budaya (across culture) mengenai wanita menopaus berjaya menemui bahawa wanita di Jepun mengalami tempoh peralihan lebih lancar daripada wanita dalam Barat. Makanan soya merupakan antara diet biasa digunakan di negara-negara Asia, yang menyediakan anggaran purata 25- 45 mg isoflavon setiap hari.

Bagi wanita menopause, soya mempunyai manfaat tertentu, kerana ia dikaji memberi kesan positif semasa menopaus termasuk pembinaan tulang dan membantu mengekalkan kadar kolesterol normal.

7. Manfaat Soya Kepada Kehamilan

Soya adalah protein lengkap dengan semua 9 penting asid amino, menjadikannya sangat bermanfaat semasa kehamilan kerana protein adalah sangat diperlukan untuk membina blok sel, tisu dan organ untuk bayi anda. Kekurangan protien menyebabkan tubuh mengambil protien dari tubuh ibu, seperti dari kuku dan rambut. Maka tidak hairan la kalau ibu hamil dan menyusu selalu mempunya masalah rambut gugur.

8. Manfaat Soya Untuk Kurus

Minuman soya memberi rasa kenyang dan kurang perasaan terhadap makanan, seterusnya dapat membantu  mengawal selera makan. Semakin cepat seseorang berasa kenyang atau penuh, semakin rendah jumlahnya pengambilan kalori harian. Kelebihan ESP Shaklee ialah ialah protein soya berperanan memberi rasa kenyang kerana protein melambatkan penyerapan makanan di badan, menyebabkan kurang pengambilan snek makan yang tinggi kalori dan secara keseluruhannya menyediakan pengurusan berat badan yang sihat. Bahkan, protien soya merupakan bebas kolestrol dan lemak tepu.

Apakah Kelebihan ESP Shaklee?

Kelebihan ESP Shaklee 100% Non-GMO

GMO bermaksud organisma yang diubahsuai secara genetik melalui kaedah di makmal menggunakan teknik pengubahsuaian / kejuruteraan sains genetik. Para saintis dan pengguna serta aktivis alam sekitar menyebutkan risiko kesihatan dan persekitaran dengan makanan dari sumber GMO. Nak pilihan yang sihat? Kelebihan ESP Shaklee ialah sumber protein soya yang disahkan bukan-GMO dari Shaklee iaitu ESP yang telah mendapat pengiktirafan dari Program Pengekalan Identiti (IPP).

Kelebihan ESP Shaklee 100% Bebas Kolestrol dan Bebas Laktosa

Pemakanan yang sihat bermula di rumah. Protein soya adalah minuman yang disukai ramai. Kelebihan ESP Shaklee ialah ia membekalkan asid amino, tidak mengandungi kolesterol dan laktosa, sesuai untuk golongan vegetarian dan mudah dihadam. Apa yang paling penting, ia sesuai untuk seisi keluarga dan semua orang gemarkannya!

Kelebihan ESP Shaklee 100% Sumber Semulajadi

Sumber Semulajadi vs Sumber yang diproses? Seboleh mungkin dapatkan protein anda dalam keadaan semulajadi. Makanan yang diproses mungkin kehilangan kandungan nutrien. Apabila anda tidak mendapat protein yang mencukupi daripada diet anda, anda boleh memilih serbuk protein berkualiti tinggi yang memberikan asid amino dan kalsium untuk menguatkan tulang serta gigi.

kelebihan esp shaklee

Kelebihan ESP Shaklee 100% Sumber Tumbuhan

Protein Tumbuhan vs Protein Berasaskan Haiwan? Kedua-dua protein tumbuhan dan berasaskan haiwan mengandungi kandungan protein yang sama. Walaubagaimanapun, sumber berasaskan haiwan seperti daging merah atau ayam mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya dan berpenyakit. Kelebihan ESP Shaklee ialah protein soya lebih mudah dihadam, terutamanya di kalangan warga tua.

Fungsi Protien ESP

Kebaikan Protien Untuk Sihat

Harga ESP Shaklee

Berita baik untuk semua kerana harga setong ESP menjadi lebih murah kerana #zeroGST bermula 1 June 2018.

KLIK DI SINI —-> Harga ESP Shaklee

Nak harga istimewa dan penjimatan sehingga 20% serta berpeluang menjana pendapatan 4 – 5 angka sebulan? Hubungi saya sekarang 019-4008642.

Kebaikan ESP Shaklee Untuk Kesihatan

Kenapa Anda Perlu Pilih Saya dan Shaklee?

Sekiranya anda inginkan hidup yang sihat, Shaklee telah membuktikan bahawa produknya boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular.

Saya sangat komited untuk mengubah tahap kesihatan anda melalui BigWhyShaklee dan ini yang saya alami sejak menemui Shaklee tahun 2013. Saya memberi konsultasi secara percuma, cara pemakanan melalui ShakleeWay dan ianya ekslusif untuk pengguna Shaklee dengan saya.

Saya mempunyai objektif #StayYoungRetireHealthy kerana Health is Wealth. Bagaimana dengan anda?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee dan berpeluang jana pendapatan 4-5 angka boleh hubungi saya dan saya akan sedaya upaya membantu anda.

Klik disini —–> 6019-4008642 (Ayu)

Klik disini —–> Blog – kusupermak.com

Klik disini —–> FB: Norhidayu Darus

Klik disini —–> Ig – mudahnya_cantik_berpantang

Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. 

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.