Kebaikan B-Compleks Shaklee

Posted by

Peranan Utama B Vitamin

Peranan utama B Vitamin adalah untuk membantu menukarkan makanan kepada tenaga dalam tubuh.

kebaikan b-compleks Shaklee

Lihat menu hari ini semestinya terdapat gula, lemak dan protien. Bagaimana tubuh dapat menukarkan kepada tenaga dan bukannya menyimpan lemak. Kekurangan B Vitamin merencatkan penghasilan tenaga & metabolisma tubuh. Dimana gula, lemak dan karbohidrat tidak dapat diuraikan sepenuhnya kepada tenaga.

B Vitamin bekerja di bahagian paling kecil dalam sel iaitu mitokondria yang merupakan kilang tenaga bagi setiap sel. Sel merupakan unit asas tubuh.

B Vitamin tidak dapat bekerja secara silo. Mereka saling memerlukan pasukan dan proses (teamworks) seperti 4 langkah berikut.

1. Pecahkan Gula Dalam Darah

Seperti minyak petroleum. Petrolem mentah tidak boleh dipam terus ke dalam tangki kereta. Petroleum haruslah di proses di kilang penapisan seterusnya barulah sedia di guna.

Begitu juga dengan tubuh kita di mana hanya gula perlu ditukar kedalam bentuk tertentu sebelun menjadi tenaga biology yang boleh diterima oleh tubuh. Dan ini dilakukan dengan bantuan B Vitamin secara berpasukan.

Gula disimpan dalam tubuh dalam bentuk glikogen.

Sebagai permulaan, B Vitamin membantu menukarkan glikogen kepada glukos dengan bantuan Vitamin B6.

Seterusnya, glukos ditukar kepada pyruvate dengan bantuan Niacin, iaitu Vitamin B3.

2. Sentral Coenzyme

Langkah seterusnya dalam penghasilkan tenaga daripada gula ialah menukarkan pyruvate kepada acetyl-coenzyme A dengan bantuan enzim yang dihasilkan oleh Niacin, B3.

Lemak dan asid amino juga merupakan sumber tenaga bagi tubuh.

Acetyl-coenzyme A boleh dihasilkan dari beberapa asid amino dengan sedikit bantuan folat, niacin, B6 dan B12

Manakala lemak ditukarkan kepada Acetyl-coenzyme A dengan pertolongan niacin, riboflavin(B2) , B12 dan biotin.

3. Kitaran Tenaga

Langkah ketiga dikenali sebagai kitaran Crebs atau TCA (TriCarboxylic Acid).

Dengan kehadiran oksigen, Acetyl-coenzyme A tadi dapat ditukarkan kepada tenaga dan proses ini dikenali sebagai TCA.

Istimewanya, terdapat short cut atau jalan pintas dalam penghasilan tenaga. Dengan bantuan biotin, pyruvate boleh digunakan terus bersama oksigen untuk menjadi tenaga tanpa perlu ditukar kepada Acetyl-coenzyme A.

Manakala asid amino juga boleh ditukarkan dengan bantuan B6.

Untuk mengekalkan momentum tenaga dalam sistem tubuh, niacin, thiamin dan riboflavin diperlukan. Manakala, thiamin dan B12 digunakan untuk boost kompaun lain dalam kitaran tenaga.

4. Pumping Up ATP

Langkah seterunya ialah mengecas (pumping) bateri tubuh melalui rantaian elektron. Selepas proses penghasilan tenaga dari gula, lemak dan asid amino. Tubuh juga memerlukan bateri sebagai kilang untuk menyimpan dan mengekalkan momentum tenaga untuk diguna pakai mengikut keperluan aktiviti tubuh.

Kebanyakan sel mengandungi 200 hingga 5,000 mitokondria. Sel yang mempunyai lebih banyak bilangan mitokondria menghasilkan lebih banyak tenaga. Mitokondria dikenali sebagai ‘kilang tenaga’ bagi sel kerana ia menghasilkan adenosina trifosfat (ATP), iaitu bekalan tenaga biologi yang mengawal kegiatan badan.

Dalam kes ini, elektron pula berperanan dalam menyimpan bateri tenaga dalam bentuk ATP (adenosine monophosphate).

Mono bermaksud satu.

Di bermaksud dua.

Manakala tri bermaksud tiga.

Kilang tenaga sel hanyalah ‘fully charged’ apabila ATP di cas dari monophosphate kepada diphosphate dan akhirnya kepada triphosphates. 3 level penuh bateri dengan bantuan riboflavin dan niacin.

Walaupun vitamin lain juga diperlukan dalam penghasilan tenaga, namun B Vitamin merupakan penggerak dan pemimpin dalam proses ini.

Semasa muda, mitokondria menghasilkan ATP yang cukup untuk kita kekal aktif. Apabila usia meningkat, mitokondria kita juga kehilangan bentuk dan struktur, menjadi lebih keras dan kurang prestasi dalam menghasilkan tenaga.

Kebanyakan proses diatas merupakan proses berbalik. Kekurangan sesetengah B vitamin menghalang penghasilan tenaga secara normal. Ditakuti lebih banyak yang bertukar kepada lemak dan disimpan. Maka tak hairanlah jika berat badan makin meningkat 😀.

Kekurangan tenaga memberi kesan kepada setiap sel dan sistem badan. Apabila sistem imuniti pula terjejas, badan kita akan mudah terdedah kepada jangkitan dan gangguan masalah autoimun.

Peranan Vitamin B Kepada Tubuh

  • Menggalakkan pengeluaran tenaga badan anda
  • Menambahbaik prestasi dan ketahanan otot
  • Memperbaiki memori dan tindak balas anda
  • Meningkatkan mood dan kesihatan kogniti.

atasi kemurungan dengan b-compleks shaklee

Vitamin B terkenal sebagai vitamin anti-stress. Pengambilan yang mencukupi membantu mengelak masalah kemurungan. Wanita hamil dan berpantang disarankan menambah B-Compleks sebagai nutrisi tambahan untuk mengelakkan masalah keletihan dan meroyan.

Simptom Kekurangan B Vitamin

  • Anemia
  • Gangguan emosi
  • Kecacatan saraf pada bayi dalam kandungan –
  • Sistem metabolisma yang rendah
  • Gagal dalam mengekalkan berat badan seimbang

Asid folik melindungi bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.

Keistimewaan B Compleks Shaklee

Shaklee B-Complex membekalkan kesemua 8 vitamin B yang seimbang untuk menguatkan tubuh anda, melengkapi jurang nutrisi vitamin B.

Membekalkan kuantiti asid folik dan biotin cukup, sesuai untuk tubuh yang sihat.

Fakta nutrisi b-compleks Shaklee2

Sistem Penyerapan Bioaktif Berpaten
Asid Folik, salah satu vitamin B kritikal dan tidak mudah diserap. Maka, Shaklee membangunkan sistem penyerapan bioaktif berpaten yang menjadikan nutrien ini lebih mudah diserap untuk menyokong penyerapan. Teknologi berpaten ini adalah milik eksklusif Shaklee.

bakar lemak dengan b-compleks shaklee

Fakta Nutrisi B-Compleks Shaklee

Fakta nutrisi b-compleks Shaklee

Harga Vitamin B-Compleks Shaklee

Berita baik untuk semua kerana produk Shaklee menjadi lebih murah kerana #zeroGST bermula 1 June 2018.

KLIK DI SINI ———> Harga B-Kompleks Shaklee

Nak harga produk secara istimewa dengan penjimatan sehingga 20% serta berpeluang menjana pendapatan 4 – 5 angka sebulan? Hubungi saya hari ini 019-4008642.

Kenapa Anda Perlu Pilih Saya dan Shaklee?

Sekiranya anda inginkan hidup yang sihat, Shaklee telah membuktikan bahawa produknya boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular.

Saya sangat komited untuk mengubah tahap kesihatan anda melalui BigWhyShaklee dan ini yang saya alami sejak menemui Shaklee tahun 2013. Saya memberi konsultasi secara percuma, cara pemakanan melalui ShakleeWay dan ianya ekslusif untuk pengguna Shaklee dengan saya.

Saya mempunyai objektif #StayYoungRetireHealthy kerana Health is Wealth. Bagaimana dengan anda?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee dan berpeluang jana pendapatan 4-5 angka boleh hubungi saya dan saya akan sedaya upaya membantu anda.

Klik disini —–> 6019-4008642 (Ayu)

Klik disini —–> Blog – kusupermak.com

Klik disini —–> FB: Norhidayu Darus

Klik disini —–> Ig – mudahnya_cantik_berpantang

Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. 

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.