“Kamu boleh savingkah tiap-tiap bulan?”

Posted by

ASSALAMUALAIKUM & SALAM JUMAAT 🌈

Semalam saya berbual dengan kawan pejabat saya. Dia tahu saya dengan suami berjauhan aka PJJ. Dia tanya tentang komitmen bulanan kami. Kami ada 2 rumah sewa dan rumah sendiri yang perlu di bayar.

Last sekali kawan pejabat saya tanya soalan yang buat saya terkedu. Tidak pernah ada kawan melayu yang tanya saya soalan ini. Dia pula chinese dan memang particular tentang duit.

β€œKamu boleh savingkah tiap-tiap bulan?”

Saya terdiam. Sejujurnya ada simpanan tetapi selalu keluarkan. Biasalah..banyak yang perlu di lakukan.

πŸ‘‰πŸ» Deposit rumah dan legal fees
πŸ‘‰πŸ» Renovate rumah
πŸ‘‰πŸ» Bayar untuk ambik maid
πŸ‘‰πŸ» Bayar kredit card
πŸ‘‰πŸ» Terlebih shopping barang rumah

Simpanan saya pelbagaikan seperti dalam unit trust, ASB, tabung haji, emas dan TAKAFUL.

Ini ilmu yang saya belajar semasa join kelas unit trust. Kita kena pelbagaikan investment/simpanan. Term ini di panggil β€œDIVERSIFICATION”. Term ini yang unit trust guna.

Maksudnya, kalau lah ASB kerugian. Kita tidak hilang atau kerugian 100% duit itu. Masih ada Unit Trust, Tabung Haji etc.

Logik jugak kan?

Sebut tentang simpanan. Kawan-kawan bahagikan tabung simpanan macam mana?

πŸ‘™ 1. Tabung melancong
πŸ‘¨β€πŸ‘¨β€πŸ‘§β€πŸ‘¦ 2. Tabung pendidikan
🏑 3. Tabung deposit rumah
🀱 4. Tabung bersalin dan baby

Ini contoh rata-rata bila saya tanya mereka ada simpanan begini.

Tetapi ramai yang terlepas pandang β€œTABUNG KECEMASAN”.

Kalau kawan-kawan perasan. Semua simpanan dalam Tabung Haji, Emas, ASB senang di leburkan. Maksudnya, bila-bila masa kita boleh pergi ambil dan keluarkan. Setuju?

Itu bukan β€œTABUNG KECEMASAN”.

Tabung kecemasan sepatutnya kita boleh keluarkan bila betul-betul KECEMASAN. Contohnya, bayar perubatan hospital.

Tetapi kalau kawan-kawan guna SIMPANAN untuk rawatan sakit kritikal. Apa jadi dengan keluarga dan pendidikan anak-anak???

Sebab itu ramai lupa tentang takaful. Takaful ialah islamic term untuk insuran. Bezanya takaful bebas unsur riba dan gharar.

Takaful mengamalkan konsep syariah. Jadi takaful dan insuran benda yang sama tapi tidak serupa.

Mentor saya pernah tanya semasa kelas investment.

“Berapa simpanan yang anda target setelah anda bersara? “

Sejujurnya saya tidak pernah kira. Sebab saya takut melihat jumlahnya.

Sekarang tahun 2019 dan katakan anda berumur 30 tahun.

Anda bersara pada umur 55, tahun 2044.

Anda masih punya komitmen bulanan seperti berikut;

1. Rumah – RM2000
2. Pinjaman peribadi – RM700
3. Pendidikan anak (3 orang) – RM1000 x 3 – RM3000
4. Bil perubatan anda (dah bersara tidak ada lagi medical card company) – RM500
5. Perbelanjaan harian – RM 3000

Total bulanan anda perlukan – RM9200!

**Ini saya tidak mengambil kira kos inflasi untuk tempoh 30tahun akan datang.

Katakan kita hidup lagi 20 tahun selepas bersara. Kita perlukan RM9200 x 12.

πŸ‘‰πŸ»πŸ‘‰πŸ» Lebih kurang RM110,000 untuk setahun.

Ini juga tak ambil kira jika kita pergi melancong, beli perabot, besarkan dapur etc yaa.

Pernah kawan-kawan buat kira-kira ni?? Dan macam mana nak capai simpanan usia EMAS ni?

Kalau nak tau. Medical bill adalah punca simpanan kita susut. Jadi ZERO!

KWSP yang sepatutnya kita “enjoy” pun boleh licin dalam masa beberapa tahun.

Menyebabkan keluarga menanggung HUTANG. Pendidikan anak terganggu. Isteri di kejar bank sebab hutang kredit card. Terpaksa jual rumah dan segala aset.

Tak percaya? Tanya lah mereka yang menanggung ahli keluarga yang sakit akibat stroke, dialisis atau kanser. Berapa banyak wang di habiskan untuk kos rawatan hospital dan barang harian.

Nak tau cara nak selamatkan simpanan anda dan keluarga?

Di sini saya bagi tips dan contoh.

Ada 3 cara untuk anda menyimpan RM350,000.

✨(1) Cara Pertama :

Simpan RM200/m selama 145 tahun

RM200 x 12 bulan x 145 tahun = RM348,000

Hadoii..145 tahun tu. Tak logik pula. πŸ™…πŸΌβ€β™‚

✨✨(2) Cara Kedua

Simpan RM1500/m selama 20 tahun.

RM1500 x 12 bulan x 20 tahun = RM360,000

Erm..boleh konsisten ke. Besar tu komitmen. πŸ€·πŸΌβ€β™‚

✨✨✨(3) Cara Ketiga :

Sign Up Pelan Pru Warisan Plus dengan caruman bulanan RM100 – RM200 dan dengan AUTOMATIK anda sudah sediakan MANFAAT sebanyak RM350,000 untuk keluarga anda.

prubsn-warisan-plus_origHibah Takaful

Pelan Warisan Plus menyediakan dana KECEMASAN untuk anda cover balik simpanan keluarga anda. Tak de la membebankan orang terdekat anda soal kewangan.

Boleh keluarkan sebahagian pampasan dalam bentuk CASH VALUE masa anda BETUL-BETUL perlukan.

Takut pulak nak sign up! Nanti sakit tak mampu kerja macam mana?

Ni la manfaat yang saya nak cerita lagi.

πŸ‘‰πŸ» Caruman FREE jika hilang upaya menyeluruh atau kena penyakit kritikal. Manfaat kekal. Tapi tak perlu bayar caruman bulanan. Ehh..sape nak bagi?

πŸ‘‰πŸ» Manfaat dalam bentuk cash tu dapat kepada anda jika hilang upaya kekal dan tak boleh bekerja lagi.

Toksah pikir dah.

Sayang diri sendiri ke tak? Prihatin kepada nasib isteri dan anak2?

☎ Wasap Ayu sekarang untuk sediakan DANA KASIH SAYANG

http://www.wasap.my/60194008642

Dah sign up?
Alhamdulillah sebab korang penyayang orangnya 😎

Takaful Advisor

Norhidayu Darus
019.400.8642

Khidmat Rundingan Percuma
πŸ„ΏπŸ…πŸ…„πŸ„³πŸ„΄πŸ„½πŸ…ƒπŸ„ΈπŸ„°πŸ„» πŸ„±πŸ…‚πŸ„½ πŸ…ƒπŸ„°πŸ„ΊπŸ„°πŸ„΅πŸ…„πŸ„» πŸ„±πŸ„΄πŸ…πŸ„·πŸ„°πŸ„³

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.