CARA TURUNKAN KOLESTROL BERKESAN

Posted by

Kelmarin telah berlangsung kempen kesihatan di tempat kerja Ayu. Malah disediakan booth untuk health screening atau saringan kesihatan. Kempen kesedaran ini berikutan kenaikan insiden kematian berkaitan penyakit kritikal yang makin meningkat disebabkan gaya hidup kita sekarang. Menurut pegawai kesihatan yang bercakap, golongan yang berisiko berumur antara 30 ke 40 an. Seriau!

Jadi hari ini, Ayu nak kongsi dengan salah satu ujian dalam saringan kesihatan itu iaitu saringan kolestrol dan cara turunkan kolestrol dengan berkesan. Malah, kolestrol merupakan punca pelbagai penyakit iaitu tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan stroke.

Ayu berdebar jugak la semasa buat ujian tu. Al Maklumlah umur dah 30 series. Namun, setelah dapat keputusan, ternyata total kolestrol Ayu rendah. Maka, untuk ujian yang lebih terperinci, pakar kesihatan menyarankan ujian kolestrol lengkap dilakukan. Dah kenapa pulak? Kata kolestrol rendah tu baguskan.

Apakah ujian kolestrol lengkap? Apa perbezaan dengan ujian saringan kolestrol dan ujian kolestrol lengkap? Jom kita lihat.

Apakah itu kolestrol?

Kolestrol Dalam Salur Darah

Kolesterol adalah sejenis lemak yang dihasilkan di hati atau di usus. Ia penting dalam membantu tubuh menghasilkan hormon tertentu dan untuk dibawa ke seluruh badan melalui plasma darah. Selain itu, kolesterol juga penting dalam pembentukan asid hempedu dan Vitamin D dalam badan.

Namun, tubuh kita hanya memerlukan sejumlah kecil kolestrol sahaja untuk berfungsi pada tahap normal. Kita juga memperoleh kolestrol melalui pemakanan harian.

Lebihan kolestrol dalam saluran darah boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit dan tersekat akibat pembentukan plak (plaque). Peningkatan plak memberi ruang kepada masalah jantung.

Ujian Saringan Kolestrol

Ujian saringan kolestrol dilakukan dengan mengambil sedikit darah dari hujung jari anda. Anda mungkin perlu menunggu beberapa minit untuk mendapatkan keputusannya.

Dalam ujian ini, anda hanya akan mengetahui jumlah kolesterol total (Total Kolestrol) dalam badan anda sahaja. Jika di dapati jumlah kolesterol total (Total Kolestrol) anda melebihi tahap normal, maka anda disarankan untuk melakukan ujiam kolestrol lengkap untuk mendapat keputusan yang lebih tepat.

Ujian Kolestrol Lengkap (Complete Cholestrol Test)

Ujian kolesterol yang lengkap juga dipanggil panel lipid atau profil lipid. Ia dilakukan untuk mengukur jumlah kolesterol “baik” dan “buruk” dan trigliserid dalam darah anda.

Sampel darah anda perlu diambil untuk ujian ini. Doktor anda boleh menggunakannya untuk mengukur jumlah “kolesterol baik” dan “buruk” dan trigliserida, sejenis lemak, dalam darah anda.

Kolesterol adalah sejenis lemak yang diperlukan oleh tubuh anda untuk berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, kadar kolestrol yang berlebihan boleh menyebabkan risiko penyakit seperti berikut:

 • penyakit jantung
 • Strok
 • Aterosklerosis, penyumbatan atau pengerasan arteri anda

Kepentingan Saringan Kesihatan Yang Perlu Anda Tahu

Saringan kesihatan secara berjadual juga boleh mengesan masalah kesihatan dari awal lagi, khasnya penyakit-penyakit yang dianggap sebagai ‘pembunuh senyap’.

Keputusan ujian saringan ini dapat membantu doktor mengesan tanda-tanda awal sebelum simptom penyakit bertambah ketara. Ini penting kerana simptom kebanyakan daripada penyakit hanya mula menonjol di peringkat kritikal.

Sekiranya anda seorang lelaki, anda digalakkan melakukan saringan kesihatan untuk mengetahui kadar kolesterol anda secara berkala, sebaiknya saringan di lakukan secara berkala bermula pada umur 35 tahun atau lebih muda bergantung dengan gaya hidup.

Untuk wanita pula, anda harus memulakan pemeriksaan kolesterol rutin pada umur 45 atau lebih muda. Namun dengan peningkatan masalah penyakit kritikal, anda disarankan melalukan ujian kolesterol setiap lima tahun bermula pada usia 20 tahun.

Jika anda telah didiagnosis menderita diabetes, penyakit jantung, strok, atau tekanan darah tinggi, atau jika anda mengambil ubat untuk mengawal tahap kolesterol anda, anda perlu menyemak kolesterol anda setiap tahun.

Siapa yang Berisiko Tinggi Kolesterol?

Ujian kolesterol sangat penting terutama jika anda:

 • Mempunyai sejarah keluarga kolesterol tinggi atau penyakit jantung
 • Berat badan berlebihan atau obesiti
 • Minum alkohol dengan kerap
 • Seorang perokok
 • Gaya hidup yang tidak aktif
 • Mempunyai kencing manis, penyakit buah pinggang, sindrom ovarium polikistik, atau kelenjar tiroid yang tidak aktif

Frozen Food Dan Fast Food

Namun, pemakanan merupakan faktor yang memainkan peranan sangat penting dalam menentukan paras kolestrol dalam badan. Jika anda penggemar makanan segera (fast food) dan makan di proses (processed food) dan tidak gemar bersenam, anda juga berisiko tinggi walaupun tidak mempunyai sejarah penyakit seperti di atas dalam keluarga anda.

Apakah Yang Di Ukur Dalam Ujian Kolesterol?

Ujian Darah Untuk Ukur Kolestrol

Ujian kolesterol lengkap mengukur empat jenis lipid, atau lemak, dalam darah anda:

1.       Jumlah kolesterol (Total Kolestrol) : Ini adalah jumlah kolesterol dalam darah anda.

2.       Kolesterol lipoprotein berkepekatan rendah (LDL – Low Density Lipoprotien): Ini disebut sebagai kolesterol jahat. Jika anda didiagnos mempunyai kolestrol jahat (LDL) yang tinggi, anda berisiko terkena serangan strok, dan aterosklerosis.

3.       Kolesterol lipoprotein berkepekatan tinggi (HDL – High Density Lipoprotien): Ini dirujuk sebagai kolesterol baik kerana ia membantu mengangkut kolesterol jahat (LDL) untuk dari tubuh anda.

4.       Trigliserid: Apabila anda makan, tubuh anda akan menukarkan kalori yang tidak perlu menjadi trigliserid iaitu sejenis lemak, yang disimpan dalam sel lemak anda. Orang yang berlebihan berat badan, diabetes, mengambil diet yang tinggi gula, atau minum terlalu banyak alkohol boleh mempunyai tahap trigliserida yang tinggi.

Bagaimana Ujian Kolesterol Dilakukan?

Doktor mungkin akan meminta anda berpuasa sebelum mendapat tahap kolesterol anda. Jika anda hanya mendapat HDL dan jumlah kolesterol total yang diperiksa, anda mungkin boleh makan terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, jika anda perlukan profil lipid yang lengkap atau ujian kolestrol lengkap, anda harus berpuasa selain air selama sembilan hingga 12 jam sebelum ujian anda. Doktor akan mengambil sedikit darah untuk ujian ini, namun jangan risau. Ia tidak meyakitkan.

Sebelum ujian anda, doktor mungkin akan bertanya tentang tahap kesihatan anda sepeti berikut: ·

 • Sebarang gejala atau masalah kesihatan yang anda alami·
 • Sejarah keluarga anda kesihatan jantung·
 • Semua ubat atau suplemen yang sedang anda ambil·

Jika anda mengambil ubat-ubatan yang boleh meningkatkan tahap kolesterol anda, seperti pil kawalan kelahiran, doktor anda mungkin meminta anda berhenti mengambil beberapa hari sebelum ujian anda.

Cara Membaca Ujian Kolestrol

Tahap kolesterol diukur dalam miligram (mg) kolesterol bagi setiap desiliter (dL) darah. Keputusan yang ideal untuk orang dewasa adalah: ·

 1. LDL: 70 hingga 130 mg / dL (lebih rendah bilangan, lebih baik)·
 2. HDL: lebih daripada 40 hingga 60 mg / dL (lebih tinggi bilangan, lebih baik)·
 3. Jumlah kolesterol (Total Cholestrol): kurang daripada 200 mg / dL (semakin rendah jumlahnya, lebih baik)·
 4. Trigliserid: 10 hingga 150 mg / dL (semakin rendah bilangannya, lebih baik)

Jika jumlah kolesterol anda berada di luar dari kadar normal seperti diatas, anda mungkin mempunyai risiko penyakit jantung, strok, dan aterosklerosis yang lebih tinggi.  Jika keputusan ujian anda tidak normal, doktor mungkin akan melakukan ujian darah untuk mengetahui kadar glukosa atau gula dalam darah untuk mengetahui jika anda mempunyai diabetes.  Anda juga mungkin memerlukan ujian fungsi tiroid untuk menentukan jika tiroid anda kurang aktif.

Kesimpulan

Secara keseluruhan, jika anda di diagnos mempunyai jumlah kolesterol yang tinggi ,anda tidak perlu terlalu risau kerana kolestrol boleh di atasi melalui diet dan senaman yang sesuai.  Pakar perubatan akan menasihati anda melakukan sedikit perubahan pada diet anda, rutin senaman, dan tabiat harian yang lain. Semakin proaktif anda dalam membuat perubahan gaya hidup dan mengambil ubat yang ditetapkan, hasil yang lebih baik akan anda miliki.

Cara Turunkan Kolestrol Dengan Berkesan

1.       Minda.

Sebaiknya anda perlu bertenang dan tidak terlalu risau dengan masalah kolestrol kerana ia dapat diatasi. Berbingcanglah dengan pakar kesihatan dan ahli keluarga terdekat berkenaan masalah itu. Anda haruskan berfikiran positif dan optimis serta bersedia megubah cara hidup dan corak pemakanan harian. Berdoalah memohon semoga anda diberi kesihatan yang baik dan berpanjangan.

2.       Bersenam.

Bersenam merupakan cara yang efektif dalam mengawal kolestrol. Dengan bersenam, aliran darah semakin lancar dan meningkatkan hormon yang membantu menguatkan sistem tubuh dan menenagkan anda. Sebaiknya, mulakan senaman yang sesuai dengan tahap kesihatan anda seperti berjalan laju selama 30-45 minit setiap hari. Selain itu, berjogging dan berenang juga anda senaman yang sangat efektif. Jadikan senaman sebagai rutin harian anda bermula hari ini.

3.       Diet yang sesuai

a.      Oat makanan dan makanan yang tinggi serat

i.      Oatmeal mengandungi serat larut, yang mengurangkan lipoprotein kepadatan rendah anda (LDL), iaitu kolesterol “jahat”. Serat larut juga terdapat dalam makanan seperti kacang, buah epal, pear, barli dan prun. Serat dapat mengurangkan penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah anda. Lima hingga 10 gram atau lebih serat larut sehari mengurangkan kolesterol total dan LDL anda. Makan 1 1/2 cawan oatmeal yang dimasak menyediakan 6 gram serat. Jika anda menambah buah, seperti pisang, anda akan menambah lebih kurang 4 gram serat. Untuk mencampurkannya sedikit, cuba biji biji-bijian yang dipotong keluli atau sejuk dengan oat atau dedak oat.

b.       Asid lemak ikan dan omega-3

i.      Makan ikan berlemak boleh menjadi sihat hati kerana tahap asid lemak omega-3 yang tinggi, yang dapat mengurangkan tekanan darah dan risiko membekukan darah. Pada orang yang sudah mengalami serangan jantung, minyak ikan – atau asid lemak omega-3 – boleh mengurangkan risiko kematian mengejut.

ii.      Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan sekurang-kurangnya dua hidangan ikan seminggu. Asid lemak omega-3 tertinggi berada pada ikan Tenggiri, Sardin, Albacore tuna dan Salmon. Anda boleh membakar atau memanggang ikan untuk mengelakkan menambahkan lemak yang tidak sihat. Jika anda tidak menyukai ikan, anda juga boleh mendapatkan sedikit asid lemak omega-3 daripada makanan seperti minyak biji rami atau minyak kanola.

c.        Kacang, badam dan kacang lain

i.      Kacang walnut, badam kekacang lain boleh meningkatkan kolesterol baik dalam darah. Kaya dengan asid lemak tidak tepu, walnut juga membantu menjaga saluran darah sihat.

ii.      Makan kira-kira segenggam (1.5 auns, atau 42.5 gram) kacang setiap hari, seperti badam, hazelnut, kacang, pecan, kacang pinus, kacang pistachio dan walnut, boleh mengurangkan risiko penyakit jantung anda. Pastikan kacang yang anda makan tidak mengandungi garam terlalu tinggi atau dilapisi dengan gula kerana dikhuatiri meningkatkan risiko penyakin lain pula.

Cara Menurunkan Kolestrol Dengan ShakleeWay

1.       Vivix

Vivix Merupakan Gabungan Resveratrol dan 15 jenis Polifenol. Amnya penyakit-penyakit kritikal seperti Kanser, Alzheimer, tekanan darah tinggi dan sakit jantung, diabetes type 1, Aterosklerosis, gangguan buah pinggang, gangguan penglihatan, stroke dan masalah kulit adalah akibat daripada zat AGE berlebihan.

Zat AGE adalah sejenis radikal bebas yang mempunyai molekul yang tidak stabil. Radikal bebas merupakan ‘the worst culprit’ atau pengkhianat dalam tubuh kita. Radikal bebas menyerang sel-sel kita dan bertanggungjawab terhadap kerosakan sel dan seterusnya merencatkan fungsi tubuh.

AGE merupakan singkatan dari Advanced Glycation EndProducts, zat ini terbentuk dari gula dan protein berlebihan yang saling terikat. AGEs berasal dari 2 sumber iaitu dari pemakanan harian dan juga dikeluarkan oleh tubuh kita sendiri. Jika kita makan makanan dengan kadar gula tinggi (Glycemic index/indeks Glisemik yang tinggi), maka ia dapat memberikan petanda kemunculan dan peningkata  AGE.

Pembentukan AGE dirangsang oleh komponen seperti

 • Tabiat pemakanan
 • Stress
 • Penyakit
 • Kesakitan
 • Tidur yang tidak cukup
 • Gaya hidup yang tidak baik (merokok)
 • Sinar matahari berlebihan
Bagaimana AGE boleh menyebabkan penyakit?

Apabila badan terkandung banyak protein AGE, sel akan menjadi tepu akhirnya banyak penyakit tersekat dan terkumpul. Contoh penyakit disebabkan oleh protein AGE adalah pengumpulan kolestrol yang menyekat saluran jantung yang boleh menyebabkan serangan jantung, darah tinggi dan strok.

Secara ringkasnya protein AGE menghalang dan menyekat fungsi sel yang normal. Semakin banyak timbunan protein AGE semakin tinggi tubuh berisiko terdedah kepada pelbagai penyakit.

Kenapa Vivix Shaklee?

 1. MENGELUARKAN KOLESTROL

Vivix Shaklee merupakan Gabungan Resveratrol dan 15 jenis Polifenol berkuasa menurunkan paras kolesterol dalam darah dengan berkesan dengan mengeluarkan pengumpulan zat AGEs dari tubuh. Vivix juga mengandungi Polygonum yang berfungsi untuk membersihkan kolesterol dalam salur darah sekaligus akan menurunkan kolesterol secara keseluruhan menjadikan perjalanan darah semakin lancar.

2. MEMBAIK PULIH PADA PERINGKAT SEL

Vivix Shaklee membantu melindungi pada peringkat sel. Sel sihat merupakan asas kepada kesihatan secara menyeluruh. Resveratrol dalam Vivix Shaklee juga boleh melindungi dan membaiki sel-sel di dalam badan supaya boleh pulih dengan cepat apabila mereka berada di dalam kerosakan.

3. MENJAMIN KESIHATAN MENYELURUH

Resveratrol yang terdapat di dalam Vivix juga membantu meningkatkan kolesterol baik, mengawal kadar kolestrol jahat dan meningkatkan kesihatan jantung pada tahap optimum.

Jantung Sihat Dengan Vivix

    2.       Asid lemak Omega-3 Dalam Omega Guard

Omega-3 terbukti menyokong kesihatan jantung dan fungsi otak dengan membantu meningkatkan kolestrol baik (HDL) yang berfungsi membawa keluar kolestrol jahat (LDL) dari tubuh anda sekalu gus menurunkan paras kolestrol jahat dalam darah.

Omegaguard Shaklee ni tinggi DHA& EPA dia berbanding dengan jenama lain. Setiap kapsul Omegaguard mengandungi;

EPA 182mg

DHA 120mg

Omega 3 333mg

Kawal Kolestrol Jantung Sihat Dengan Omega-3

3.       Phytocol-ST

Phytocol-ST mengandungi fitosterol iaitu resepi untuk jantung sihat. Kajian juga telah menunjukkan jika makanan ini dimakan dalam jumlah besar daripada 2gm sehari, fitosterol mempunyai keupayaan untuk menurunkan kadar kolestrol LDL sebanyak 10%.

Ia dirumus daripada beberapa jenis fitosterol asli daripada tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin.·

Membekalkan 2,000 mg fitosterol tumbuhan setiap hari.

Terbukti secara klinikal mampu mengurangkan paras kolestrol LDL dengan lebih 80 kajian.

Memberikan anda 100% nilai harian fitosterol seperti yang disarankan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).

Kawal Kolestrol Dengan Phytocol ST.png

Jaminan Piagam Shaklee

1.       Selamat

Produk yang selamat datangnya daripada bahan-bahan yang berkualiti, dan itulah yang Shaklee gunakan.

Produk Shaklee mempunyai sijil halal, bebas GMO, tiada tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan dan bebas gluten.

Manakala, bahan-bahan untuk produk dipilih secara teliti dan memenuhi standard prestasi dan penyaringan yang tinggi. Malah, standard ketulenan produk Shaklee adalah terjamin antara yang paling ketat dalam industri nutrisi dan pemakanan untuk memberi jaminan bahawa semua produk Shaklee adalah selamat.

Selain itu, Shaklee melakukan lebih 100,000 ujian kualiti setiap tahun untuk memastikan produk Shaklee selamat digunakan oleh anda dan keluarga anda.

2.       Terbukti

Para saintis Shaklee sentiasa mencari bahan dan ramuan yang tulen dan mujarab dari alam semula jadi. Produk Shaklee disokong oleh lebih daripada 100 pembentangan dan journal saintifik yang telah diterbitkan, yang berjaya membuktikan bahawa ia membawa perubahan kepada kesihatan anda.

3.       Berkesan

Kajian Suplemen Pemakanan Shaklee adalah kajian perintis mengenai pengguna suplemen pemakanan dalam jangka panjang yang menunjukkan bahawa mereka yang mengambil suplemen Shaklee memiliki kesihatan yang jauh lebih baik.

Kajian Suplemen Pemakanan Shaklee [Shaklee Dietary Supplement Study] adalah kajian bebas yang dijalankan oleh University of California, Berkeley, ke atas corak penggunaan, status kesihatan dan nutrisi pengguna untuk jangka panjang ke atas pelbagai suplemen pemakanan.

Ini membuktikan produk Shaklee berkesan dan selamat untuk penggunaan jangka masa panjang. Kajian ini telah diterbitkan dalam Nutritional Journal pada Oktober 24, 2007.

Kenapa Anda Perlu Pilih Saya dan Shaklee?

Sekiranya anda inginkan hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produknya boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular.

Saya sangat komited untuk mengubah tahap kesihatan anda melalui BigWhyShaklee dan ini yang saya alami sejak menemui Shaklee tahun 2013. Saya memberi konsultasi secara percuma, cara pemakanan melalui ShakleeWay dan ianya ekslusif untuk pengguna Shaklee dengan saya.

Saya mempunyai objektif #StayYoungRetireHealthy kerana Health is Wealth. Bagaimana dengan anda?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee dan berpeluang jana pendapatan 4-5 angka boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Trusted Shaklee Distributor Sarawak Miri Bintulu Brunei

Ayu – 60194008642

kusupermak.com

Ig & FB: Norhidayu Darus

Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. Berbincanglah dengan pakar perubatan anda untuk diagnosis dan rawatan, termasuk keperluan perubatan khusus anda. Jika anda mempunyai atau mengesyaki bahawa anda mempunyai masalah perubatan atau kesihatan, sila hubungi pakar kesihatan yang berkelayakan dengan segera.

 

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.