3 Langkah Diet Tanpa Pening Kepala Kira Kalori

Posted by

ASSALAMUALAIKUM. Salam ukhwah semua.

Lepas raya ni program #projekdetokslim10kg dalam masa 30 hari bersama team saya berjalan dengan agresif. Banyak permintaan sebab ramai merungut berat naik mendadak sepanjang bulan Syawal.

Ini perkongsian sahabat kami iaitu Kak Kin yang sudah merasai #shakleeeffect dengan PENURUNAN BERAT BADAN SEBANYAK 16 KG.

Rahsia Kak Kin?

Langkah Mudah Untuk Kurus Dengan Cepat

Terdapat banyak cara untuk mengurangkan berat badan dengan cepat. Walau bagaimanapun, kebanyakannya akan membuatkan kita lapar dan tidak puas hati.

PERTAMA : NIAT SEIRING DENGAN BIGWHY

Jika kita tidak mempunyai kekuatan tekad sekeras besi, maka kelaparan akan menyebabkan kita cepat berputus asa.

Apa tujuan kita nak capai berat badan ideal? Disini saya kongsikan niat beserta BigWhy yang tepat untuk anda.

BigWhy adalah sesuatu yang menjadi PUSH FACTOR untuk anda bergerak mencapai impian anda. Kalau anda tiada BigWhy, anda boleh set sendiri.

Dengan BigWhy, macam mana payah pun anda akan buat sampai dapat. Sebab BigWhy memberi anda ENERGY.

Aku nak kurus sebab berat berlebihan membuatkan aku sakit lutut, sukar nak solat dan susah nak cari baju.

Aku nak kurus sebab sedara aku, kawan-kawan aku ramai kena penyakit kencing manis dan kolestrol tinggi. Aku nak kurus sebab aku nak SIHAT.

Namun, ramai yang berpuas hati dan berjenti setelah berjaya menurunkan berat badan atau tukar satu saiz baju. Berat kembali naik mendadak. Kenapa yea?

Masalah ini kerana berat badan YO-YO. Dah la susah nak turun, cepat pula berat NAIK. BigWhy di atas masih belum lengkap.

Aku nak kurus sebab berat berlebihan membuatkan aku sakit lutut, sukar nak solat dan susah nak cari baju. Seterusnya, aku nak maintain berat badan ideal sampai bila-bila supaya mudah aku beribadah.

Aku nak kurus sebab sedara aku, kawan-kawan aku ramai kena penyakit kencing manis dan kolestrol tinggi. Aku nak kurus sebab aku nak SIHAT. Seterusnya, aku nak maintain berat badan ideal sampai bila-bila.

Mudahkan? Bila kita ada NIAT dengan BigWhy yang betul. Mudah untuk kita laksanakan impian tu. Bila kita rasa nak nak STOP, kita akan teringat BIGWHY, itu akan memberi kita super energy untuk tidak berhenti separuh jalan.

img_6160

Dah faham kenapa diet anda sering gagal dan ke laut?

Ibarat, kalau halangan sebesar GAJAH pun mudah di harungi. Tidak la kita mudah terpesong kerana NAFSU.

KEDUA : WAJIB DETOKS UNTUK CEPAT DAPAT HASIL

DETOKSIFIKASI, ATAU ‘DETOKS’ – Apakah maksud sebenar di sebalik perkataan ini? Bayangkan detoksifikasi sebagai pembersihan tubuh agar kita tampak dan rasa lebih hebat.

APABILA KITA MENDETOKS, KITA SEBENARNYA MEMBUANG RACUN DAN KESEMUA YANG TIDAK BAIK DARIPADA SISTEM TUBUH BADAN KITA.

Baca di sini untuk memahami tentang fungsi detoks menyeluruh Shaklee.

Toksin ini terkumpul di dalam sistem tubuh badan kita setiap kali kita bernafas, bersenam, makan dan minum.

Keistimewaan SR Vitamin C Shaklee

Malah ia terkumpul lebih pantas dari tempoh pembuangan yang dilakukan tubuh badan manusia.

Terdapat banyak toksin yang wujud di dalam persekitaran kita, yang datangnya secara semula jadi daripada kandungan bahan kimia dan tiruan; lihat saja pada udara yang kita hirup, air yang  kita teguk, peralatan dan perkakas yang sering gunakan, juga tempat yang kita selalu berada dan kita akan sedar kehadiran unsur yang bukan semula jadi atau tidak berkhasiat.

Antara fungsi detoks untuk membantu kita berjaya kurus adalah;

  1. Detoks membersihkan keseluruhan tubuh dan mengeluarkan toksin yang menjadi punca keletihan dan penambahan berat badan dengan cepat
  2. Detoks meningkatkan fungsi usus untuk mencerna makanan dan menyerap nutrisi
  3. Detoks menbantu membersihkan lemak yang terperangkap dalam usus dan mengelakkan di serap balik kedalam tubuh
  4. Detoks mengurangkan risiko berat badan Yo-Yo
  5. Detoks untuk mengekalkan berat badan idaman dan capai impian anda. Menurunkan paras lemak jahat dalam badan, mengurangkan risiko penyakit jantung dan kencing manis serta meningkatkan peluang kehamilan yang lebih tinggi

KETIGA: LANGKAH MUDAH TANPA PENING KIRA KALORI

WAJIB diet nak kurus. TAK ada satu pun suplemen di dunia yang boleh membuatkan anda kurus tanpa diet.

Kita semua tahu bahawa MAKANAN adalah sumber tenaga. Sudah tentu anda perlucut sebahagian makanan untuk membolehkan tubuh menggunakan lemak dan tenaga sedia ada di dalam badan. Jika tidak, tubuh akan kekal guna tenaga dari makanan yang anda ambil dan menyimpan berganda-ganda lemak dalam tubuh.

Kita perlu AIM 3 perkara ini sepanjang proses berdiet.

  • Kurangkan selera anda dengan ketara
  • Turunkan berat badan dengan cepat, kurangkan rasa lapar.
  • Meningkatkan kesihatan metabolisma anda pada masa yang sama.

Berikut adalah pelan mudah 3 langkah untuk menurunkan berat badan dengan cepat.

1. Sekat Kemasukan Gula Dan Kanji 

Bahagian yang paling penting ialah memotong sejumlah besar gula dan kanji (karbohidrat). Apabila anda berbuat demikian, tahap kelaparan akan turun dan kita akan makan lebih banyak kalori.

Sekarang bukannya pembakaran karbohidrat untuk tenaga, badan anda mula makan lemak yang disimpan. Manfaat lain untuk memotong karbohidrat ialah ia mengurangkan tahap insulin, menyebabkan buah pinggang mengeluarkan garam (natrium) yang berlebihan dan air keluar dari badan.

detoks untuk kawal nafsu makan

Ini mengurangkan berat air yang mengalir dan tidak perlu.  Kehilangan 10 kilogram (kadang-kadang lebih banyak) pada bulan pertama diet dengan cara ini adalah mudah, kedua-dua lemak badan dan berat air. Malah, Detoks turut membantu buang lebihan BEBAN toksin yang sudah lama bersarang dalam badan anda.

2. Makan Protein, Lemak dan Sayuran

Setiap hidangan perlu memasukkan sumber protein, sumber lemak baik dan sayur-sayuran rendah karbohidrat.

Bagaimana memilih protien yang tepat? Tahukan anda protien dari sumber haiwan memiliki lemak tepu dan kolestrol yang boleh menjadi BATU API dalam diet anda. Protien dari sumber tumbuhan seperti soya adalah lebih baik.

img_6371

Kita tak perlu kebuluran dan tahan lapar yang keterlaluan semasa berdiet. Kepentingan protein adalah untuk meningkatkan metabolisme dan mengurangkan keinginan dan pemikiran obsesif tentang makanan sebanyak 60% dan mengurangkan keinginan untuk snek malam lewat malam.

Protien membantu membentuk badan selepas kehilangan lemak. Tahukan sebenarnya jisim otot akan berkurang apabila anda berdiet. Maka kita akan kelihatan mengeleber. Maka, protien membantu anda kurus tanpa kehilangan otot berlebihan.

Klik di sini untuk memahami fungsi protien ESP Shaklee.

 Sayuran Rendah Karbohidrat;

  • Brokoli
  • Bayam
  • Tomato
  • Kobis
  • Timun

buang lemak dengan lecithin

Anda boleh makan jumlahnya secara besar-besaran setiap hari. Jangan takut makan sedikit lemak (bukan lemak tepu atau transfat) , kerana cuba melakukan kedua-dua karbohidrat rendah DAN lemak rendah pada masa yang sama adalah penyebab kegagalan.

Ia akan membuat anda berasa sengsara dan meninggalkan rancangan itu.

3. Lakukan Activiti Angkat Berat dan Senaman 3x Setiap Minggu

Pilihan terbaik adalah pergi ke gym 3-4 kali seminggu. Lakukan pemanasan dan angkat beberapa berat untuk mengaktifkan otot. Dengan mengangkat berat, kita akan membakar banyak kalori dan menghalang metabolisme daripada melambatkan, yang merupakan kesan sampingan yang biasa untuk mengurangkan berat badan.

Diet tanpa makan membuatkan sistem metabolisma anda juga menurun. Apabila makan sedikit pun, lemak mudah terkumpul dan berat cepat naik. Inilah yang di katakan berat badan Yo-Yo. Hal ini kerana otak memberi signal untuk menurunkan metabolisma semasa diet kerana tiada kehadiran makanan.

Kajian mengenai diet rendah karbohidrat menunjukkan bahawa anda juga boleh mendapat sedikit otot sambil kehilangan sejumlah besar lemak badan. Sekiranya mengangkat berat bukan merupakan pilihan untuk anda, maka melakukan beberapa latihan kardio seperti berjalan, berjoging, berlari, berbasikal atau berenang akan cukup. RINGKASAN Ia adalah yang terbaik untuk melakukan beberapa jenis latihan rintangan seperti mengangkat berat badan. Jika itu bukan pilihan, latihan kardio juga berkesan.

Perlukah Kira Kalori Semasa Diet?

Saya tidak menyebut tentang kalori di sini. TIDAK diperlukan untuk pening kepala mengira kalori selagi kita berjaya memotong karbohidrat dan berpegang pada protein, lemak dan sayur-sayuran rendah yang karbohidrat.

Saya menulis di sini keburukan karbohidrat dan kesan awal kencing manis.

Karbohidrat dan minuman manis adalah PENGKHIANAT UTAMA dalam kegagalan diet anda. Jangan terpedaya dengan jus buahan yang selalunya mengandungi gula yang tinggi. Sebaiknya, order atau buat sendiri jus buah tanpa gula.


perlukah kira kalori semasa diet

10 Tips Berat Badan Membuat Perkara Lebih Mudah (dan Lebih Pantas)

Berikut ialah 10 tips lagi untuk menurunkan berat badan dengan lebih cepat:

  1. Sarapan seperti raja. Makan sarapan pagi protein tinggi. Makan sarapan pagi protein tinggi telah ditunjukkan untuk mengurangkan pengambilan dan pengambilan kalori sepanjang hari .
  2. Elakkan minuman manis dan jus buah. Ini adalah perkara yang paling mudah yang dapat membantu menurunkan berat badan.
  3. Minum air setengah jam sebelum makan. Satu kajian menunjukkan bahawa air minum setengah jam sebelum makan meningkat berat badan sebanyak 44% lebih 3 bulan. Minum air kosong apabila lapar. Air membantu bawa keluar toksin dari tubuh memalui air kencing.
  4. Pilih makanan yang mesra pengurangan berat badan . Makanan tertentu sangat berguna untuk kehilangan lemak.
  5. Minum kopi atau teh. Jika anda seorang peminum kopi atau teh, maka minum sebanyak yang anda mahukan sebagai kafein boleh dalamnya meningkatkan metabolisme anda dengan 3-11%.
  6. Makan makanan semula jadi dan yang tidak diproses. Asas kebanyakan makanan anda pada makanan keseluruhan. Mereka lebih sihat, lebih banyak mengisi dan kurang berkemungkinan menyebabkan terlalu banyak makan.
  7. Makan makanan anda perlahan-lahan. Pemakan cepat mendapat lebih banyak berat dari masa ke masa. Makan secara perlahan membuatkan anda berasa lebih kenyang dan meningkatkan hormon mengurangkan berat badan.
  8. Timbang dan monitor sendiri berat badan setiap beberapa hari.
  9. Dapatkan tidur malam yang baik, setiap malam. Tidur awal mengurangkan kebarangkalian makan lewat malam.
  10. Ingat kembali kepada BigWhy jika anda rasa seperti nak berhenti.

013ee40c-2436-4ff1-bfc0-35f9ba10b7b4

Kisah Hilang 16 KG Dengan Set Detoks Shaklee

Kak Kin bertugas sebagai seorang guru kelas Pendidikan Khas dan berumur 46 tahun. Kak Kin berasal dari Kedah. Sejarah dengan Shaklee bermula pada awal Januari 2018 #ShakleeEffect ialah Hilang 16 KG Dalam Masa Kurang 5 Bulan.

Kak Kin pada awalnya tidak yakin kerana pernah mencuba pelbagai jenis produk tetapi tidak ada hasil dan hanya ingin mencuba.

Awal Januari 2018 Kak Kin cuba set basic detox iaitu Alfalfa, Herblax, DTX dan peppermint ginger.

Alfalfa Complex

– Sangat bagus utk mencuci darah, hati dan usus.

– Sangat beralkali yang boleh normalkan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, darah dan mencantikkan kulit.

– Yang nak TTC pun memang sangat bagus ambil Alfalfa ni.

– Milkbooster jugak!

Herb-Lax

– Berfungsi mencuci perut dan usus.

– Membersihkan najis yang tersekat dan meransang usus utk percepatkan proses pembersihan secara lembut utk najis yang dah tersimpan lama atau tersekat.

– Sangat disyorkan utk mereka yang ada masalah sembelit.

Peppermint Ginger Plus

– Berkesan mengeluarkan angin dari usus dan badan.

– Melegakan dan menenangkan sistem pencernaan.

– Mengatasi masalah ketidakhadaman.

DTX Complex

– Mengeluarkan toksin dari hati dan melindungi serta meransang keupayaan normal badan utk mengekalkan kesihatan hati.

– DTX Complex bertindak detoxsifikasi utk menyahtoksin bahan beracun dari hati. Apabila fungsi hati terganggu, timbunan toksin dalam badan akan menyerang organ lain.

Vivix

– Minuman kesihatan terbaik yang kaya dgn antioksidan.

– Bukan sahaja berfungsi utk membuang toksin dalam badan kita, vivix juga mampu memperbaiki seluran DNA kita, melambatkan penuaan dan memastikan kesihatan sel dalaman kita terpelihara.

Ni Kak Kin dulu..83 KG dgn ketinggian 160cm. Kak Kin suka masak, suka makan. Semua sedap. Kejut tengah malam pun selera tetap ada. Rezeki mudah nak jaga kak Kin kata arwah ayah dulu. Arwah tak risau Kak Kin duk mana pun.

Beranak 3, anak sulung 22 tahun dan bungsu 16 tahun dah. 23 tahun berat kak Kin bertambah 23 KG. Berkait pula angka tu.

img_6111.jpg

Masa mula detox awal Jan tu berat kak Kin 83 KG. Tak risau sangat bab berat tu. Dah normal bertahun macam tu. Takda orang tegur kata Kak Kin gemuk. Mybe sebab Kak Kin tinggi dan cergas selalu. En. Suami bunyi la jugak kadang2 tu dalam nada gurau, tak tahu mana perut, mana dada. Sama ja.

Memang tak pernah mimpi untuk pakai semula baju pengantin 23 tahun lepas. Kerana shaklee yg merubah kak kin dengan izin Allah Taala.Bila berat badan bertambah, penyakit pun bertambah.

img_6341

Kak Kin tinggal di kampung dan memang suka kerja2 kampung ni. Berkebun dsbgainya. Bila buat kerja sikit cepat letih. Nak tido malam tak boleh. Sakit urat, lenguh dll. Pernah masa 2017 Kak Kin pakai bandage kat tumit dan pergelangan tangan. Kalau tak, tak boleh nak melangkah. Nak menulis pun sakit.

Ke klinik, dan akhirnya disarankan rawatan fisioterapy. Stress juga tak boleh libatkan diri dengan xtvt2 yg kak Kin minat selama  ini. Buat checkup , kolestrol pula tinggi hingga 7.9. Salah satu punca cepat letih, selalu mengantuk, moody dan sakit2 badan.

image-1.jpg

Alhamdulillah semua masalah kesihatan ni dpt diselesaikan sama selesainya suplemen detox Shaklee yg pertama kak kin ambik tu.

Sepanjang ambik suplemen detox Shaklee , kak Kin just eat clean, kak Kin tak buat meal plan yang extream tu.

Sepanjang berdetox kita boleh makan sayur mentah yang berdaun dengan buah untuk pagi dan tengahari.  Malam steam sayur tu. buah amik sebijik untuk tiga2 waktu ni. Bila buat detox ni, kadang berat lambat turun tapi inch loss banyak. Sebab badan jadi fit, otot maintain.

Dulu baju saiz 48. Sekarang saiz 40. Dulu pakai XXXL. Sekarang M. Tolak jauh semua X.

Kita tak nak turun berat saja, tapi gelebeh. Badan tak fit tak cantik jugak. Kekalkan prinsip sihat kita:-

LESS / NO SUGAR

LESS / NO SALT

LESS / NO FAT

Follow rules ni je. Takyah susah susah kira kalori pun takpe. Penat gak kan setiap kali nak makan kena kira kalori. Follow suku suku separuh.

  • Kadang berat lambat turun, tapi inch loss banyak.
  • Buang lemak, otot maintain atau bertambah berat
  • Sebab tu penting inch loss. Taknak turun berat tapi jadi gelebeh

Simptom detoks biasanya korang akan rasa letih sikit. Kerap kencing, kerap membuang. Normal tau. Jangan rasa dpt penyakit apa pulak ni.

Bila detoks, kena cukup tidur

Sebab kalau tak cukup tidur tu pon akan create toksin dlm badan kita

Kena Exercise jugak. Kak Kin usaha buat 3 hari seminggu. Jalan pusing kampung sorang2 pun Kak Kin redah ja. Kadang rajin kayuh basikal.

image-2

Dari dulu kak Kin mmg ada aktiviti keluarkan peluh. Tapi exercise saja tak mampu turunkan berat badan. Exercise 20%, pemakanan 80%. Kalau nak lg cepat turun berat, up metabolisme memang kena exercise. Pilih simple exercise dah ok.

Detoks ni tujuannya nak ubah diri kita dari habit yang tak bagus. Nanti kita sendiri akan rasa tak best dah. Kesan detoks tu.

Boring air kosong, perah lemon bg ada rasa. air detox jgk tu. Bawak bekal pi keje, habis semua org bekenan. Niat buat detoks kerana Allah. Buang ketagihan yg tak bagus, mcm kafein, kuih manis, fastfood. Rugi sape x buat betul2 detox ni.

Masa detox tu la berat sgt mudah turun, buang berat air, buang toksin. Pastu elak jd yoyo diet.

Kalau slimming biasa berat mudah naik balik, sbb toksin byk dlm badan. X dpt tahan selera. Bila detox selera terkawal.

Terasa nak makan time detoks tu, gi kunyah buah dalam peti sejuk. Rileks2 je detoks ni.

Perut pun tak sengkak.. Selesa je.. Tak letih nak proses serba mak nenek makanan tah pape yang kita makan .

And yang best, lepas detoks, tengok makanan berminyak semua dh kurang bernafsu..Tekak rasa nak makan makanan yang light2 je. Badan rasa sihat dan ringan. Berat turun. Minda tenang dan cerdas je rasa. Sebab mmg detoks ni buat kita makin kurus, slim, kulit cntik, etc.

Kita mesti bersedia fizikal dan mental untuk buat detox. ubah mindset kita. Detox bantu ubah habit kita. Psyco otak. Minda kata kenyang, sure kenyang. Jangan fikir sangat , relax2 ja.

Detox dan diet berbantukan suplemen detox Shaklee kita akan berjaya.

Petua Kak Kin – berus gigi sesiap masa bik wuduk utk solat maghrib

Bulan pertama berat kak kin turun 3 KG sj. Beza dengan geng Projek Slim yang bik meal plan extream, purata berat turun 3 KG seminggu. Jelezzz i.

Berat kita turun sikit2 secara selamat. Bulan ke 5 baru ketara . Kurang 16 KG dik aiii.

Semua kawan perasan, walau hari2 jumpa. Yang jumpa lama2 sekali lagi hairan depa tu.

Awat..awat..awat..awat ( why) pakat tanya.

Kak kin sakit ka – ada kencing manis ka-

Ada juga bisik – Kak Kin kena buatan orang ka- Nauzubillah. Moga Allah pelihara kita.

Yang lucu tu, ada gak tanya – Kak Kin mengandung ka – Kak Kin baru lepas pantang ka.

Lucu ada, sadis pun ada.

Saya jugak dari 75 ke 65 kg. Dulu detox main2. Rugi rasa. Sebab pengaruh bab pantang jumpa.

Selepas detox betul yang sangat betul saya hamil. Penantian 7 tahun tu. Now dah 9weeks to go.

Nantikan perkongsian saya seterusnya ialah #ShakleeEffect berjaya hamil.

Bagaimanakah Jika Saya Ingin Mendapatkan Suplemen Shaklee?

Untuk mendapatkan berat badan  ideal, kita semua mesti mengamalkan gaya hidup sihat yang mencukupi senaman, pengurusan tekanan yang baik, diet berkhasiat dan pemakanan suplemen yang sesuai.

Pemakanan anda menentukan prestasi dan produktiviti anda sepanjang hari. Ia adalah kunci utama yang memelihara kesihatan dan tenaga apabila anda semakin berusia. Amalkan gaya hidup sihat yang mencukupi senaman, pengurusan tekanan yang baik, diet berkhasiat dan pemakanan suplemen yang sesuai.

Shaklee Corporation teleh membuktikan semua produknya memiliki standard tertinggi dengan bukti penyelidikan bertahun-tahun. Produk Shaklee adalah selamat, terbukti berkesan dan efektif. Shaklee bukanlah pengeluar produk timbang kilo seperti lambakan produk kesihatan sekarang.

Kami memberi jaminan bahawasanya produk kami tulen dan selamat. Bukankan itu yang anda cari?

Berita baik untuk semua kerana produk Shaklee menjadi lebih murah kerana #zeroGST bermula 1 June 2018. Untuk membuat pembelian secara online melalui website shaklee2u, anda boleh klik link di bawah.

KLIK DI SINI—> Harga Set Detoks Shaklee

Full Set Detoks Terbaik Untuk Cepat Kurus

Nak mendapatkan produk Shaklee pada harga secara istimewa dengan penjimatan sehingga 20% serta berpeluang menjana pendapatan 4 – 5 angka sebulan?

Hubungi saya hari ini 019-4008642 untuk pendaftaran sebagai ahli.

Extra Tips : Anda boleh guna ID saya 1204762 secara PERCUMA untuk mendapatkan keahlian Shaklee. Hubungi saya (019-4008642) sekiranya anda memerlukan bantuan untuk pendaftaran.

Kenapa Anda Perlu Pilih Saya dan Shaklee?

Sekiranya anda inginkan hidup yang sihat, Shaklee telah membuktikan bahawa produknya boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular.

Saya sangat komited untuk mengubah tahap kesihatan anda melalui BigWhyShaklee dan ini yang saya alami sejak menemui Shaklee tahun 2013. Saya memberi konsultasi secara percuma, cara pemakanan melalui ShakleeWay dan ianya ekslusif untuk pengguna Shaklee dengan saya.

Saya mempunyai objektif #StayYoungRetireHealthy kerana Health is Wealth. Bagaimana dengan anda?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee dan berpeluang jana pendapatan 4-5 angka boleh hubungi saya dan saya akan sedaya upaya membantu anda.

❤️Skinny is not sexy.
❤️Health is!

Klik di sini untuk menyertai program Detoks Shaklee 

cara detoks mudah

Klik disini —–> 6019-4008642 (Ayu)

Klik disini —–> Blog – kusupermak.com

Klik disini —–> FB: Norhidayu Darus

Klik disini —–> Ig – mudahnya_cantik_berpantang

Penafian: Kandungan, produk dan perkhidmatan yang ditawarkan di sini adalah untuk mendidik pengguna mengenai isu penjagaan kesihatan dan perubatan yang mungkin berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Laman web ini tidak bertujuan untuk digunakan sebagai pengganti kepada nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan lanjutan yang dianjurkan oleh pakar perubatan anda. Harga promosi tertakluk dengan syarat sah selagi stok masih ada.

Leave Us A Message

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.